Rödgrönt övertag i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen har ett tydligt övertag i väljaropinionen så här ett år innan valet, men samtidigt står det klart att det finns många hinder som raskt kan vända utvecklingen – precis som inför valet 2010. Något de rödgröna till varje pris vill undvika och Alliansen hela tiden påminner om.

Vore det val idag skulle de rödgröna partierna få egen majoritet i riksdagen. Det visar SVT:s sammanvägning av de viktigaste opinionsmätningarna den senaste månaden. Faktum är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans idag lockar fler sympatisörer än vad den borgerliga Alliansen gör tillsammans.

Dessutom har Centerpartiet i nuläget mycket svårt att nå över riksdagsspärren på fyra procent. Men, och det är ett viktigt men, det finns idag inget reellt regeringsalternativ till Alliansregeringen, som kan ta över och börja regera imorgon. Socialdemokraterna fortsätter att hela tiden säga att väljarna ”ska få besked i god tid innan valet”, oklart vad det innebär nu när det är mindre än ett år kvar.

Partiledardebatt oktober 2013

Ännu inte regeringsalternativ

Analysen efter förra valet var bland annat att Socialdemokraterna tydligt förlorade på att binda upp sig till ett regeringsalternativ. Därför väntar man nu i det längsta med att ge besked. Miljöpartiet som tidigare varit öppna för samarbeten med båda sidor har vid flera tillfällen antytt att det nu är Socialdemokraterna som man ser framför sig som samarbetspartner.

Vänsterpartiet däremot vill gärna vara med, men varken (S) eller (MP) har ännu besvarat deras invit. Detta påminner statsminister Fredrik Reinfeldt om vid varje tillfälle han får.

C och KD nära spärren

Som opinionen idag ser ut är det ett av få tydliga hopp för Alliansregeringen. Inför valet 2010 så kunde ledande Socialdemokrater se att partiet förlorade tydligt i opinionen vid två tillfällen som handlade just om regeringssamarbetet med de andra rödgröna partierna. Första gången när samarbetet tillkännagavs och andra när de rödgröna på våren inför valet presenterade sin gemensamma ekonomiska politik.

När det gäller Alliansen så har Moderaterna förlorat omkring fem procentenheter jämfört med i vintras, detta samtidigt som både Centerpartiet och Kristdemokraterna försöker kravla sig över fyraprocentsspärren. Det sistnämnda är naturligtvis en förutsättning för att Alliansen ska ha en chans i valet. Moderaterna har tydligt förlorat sympatisörer i Stockholm, en region som avgjorde förra valet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet