Foto: TT

Tardell: Det var skillnaden mellan liv och död

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre dygns helvetesresa i igenbommade boskapsvagnar, föstes de av på plattformen i Auschwitz och radades upp framför nazistläkaren Mengele.

– Mamma berättade att han tittade henne i ögonen och verkade inte kunna bestämma sig. Men så pekade han med tummen åt vänster för min mormor och åt höger för min mamma. Det var skillnaden mellan liv och död, berättar SVT-journalisten Rolf Tardell.

Det var sista gången som Annette Tardell såg sin mamma.

I boken ”Varför har du ritat siffror på din arm farmor?” berättar nu Rolf Tardell om mamma Annettes liv och hur hon överlevde Auschwitz, deportationen, utsorteringen, dödsmarschen därifrån och färden till Sverige.

Auschwitz befrielse 70 år

Först när Rolf Tardell var 33 år var hans mamma redo att berätta för honom om sin uppväxt i Frankrike under kriget.

– Hon berättade då att hon delat upp sitt liv i två liv. Ett liv före kriget som slutade med Auschwitz och ett nytt liv när hon kom till Sverige. För henne var det en överlevnadsinstinkt att göra så. Hon valde att glömma bort sitt tidigare liv och vi lärde oss tidigt att inte göra mamma ledsen.

Räddades strax före krigsslutet

Annette Tardell föddes i Paris 1922. Hon växte upp i Sydfrankrike, men bodde i Paris när nazisterna ockuperade landet under andra världskriget.

Det var den 4 maj 1944 som hennes liv helt skulle komma att förändras. Annette jobbade som assistent hos en tandläkare och var aktiv i motståndsrörelsen i byn. Mitt på dagen, just innan hon ska gå hem för att äta lunch, kom en av medlemmarna från motståndsrörelsen och berättade att det pågick en razzia mot judarna. Han sade att de kunde hjälpa henne att söka skydd ute på en bondgård, att de hade hjälpt andra.

– Då sa min mamma ”men jag måste ju gå hem och äta lunch”. Hon trodde att hon hade lite tid över. Så hon gick hem och där stod en konstig lastbil utanför huset. Hon gick ändå in i porten och hör röster uppifrån där hon bodde. Det lät hotfullt, så hon vänder och går nedför trappan för att gå ut igen. Utanför står det en vakt vid lastbilen och griper henne. Det var försent, berättar Rolf Tardell.

Annette deporterades tillsammans med sina föräldrar till Auschwitz. Strax före krigsslutet räddades hon till Sverige med Röda korsets vita bussar.

Grät sig igenom intervjuerna

Rolf Tardell och hans mamma grät sig igenom samtalen som ligger bakom boken. Annette Tardell avled 2009, 87 år gammal.

– Det är viktigt att minnet av de som dog och också de som överlevde kan berättas vidare. Det är just genom att prata om det som vi kommer i håg dem, säger han i SVT:s Gomorron.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet