Foto: SVT

Romer diskrimineras på bensinmackar

Uppdaterad
Publicerad

En av tre undersökta bensinmackar vägrar att hyra ut bilar till romer. Det visar en granskning som Sveriges Radios nyhetsredaktion har gjort.

Sveriges Radio har undersökt hur romer blir diskriminerade på svenska bensinmackar. De har utrustat romska män och kvinnor med en dold mikrofon och har sedan låtit dem försöka hyra en personbil på en bensinmack. Personerna som bar dolda mikrofoner var klädda i traditionellt romska kläder.

Totalt undersöktes 65 bensinmackar. I 22 av fallen fick romerna höra att det inte fanns några bilar att hyra. Men när Sveriges Radios reporter försökte hyra en bil en stund senare fanns det bilar. En av tre undersökta mackar väljer alltså att ljuga framför att hyra ut personbilar till romer.

Romer diskrimineras på bensinmackar

”Rakt ut diskriminering”

Seppo Grönfors hjälpte till med granskningen och försökte hyra bil vid flera tillfällen. Han är förvånad och frustrerad över granskningens resultat.

-Det var ju bara rakt ut diskriminering. De såg mig och sa att det inte finns några bilar, säger Seppo Grönfors.

Bensinmackarna som har undersökts finns runt om i hela Sverige, från Malmö till Luleå. Det är Statoil och Okq8-mackar som har granskats eftersom de själva kontrollerar sin personbilsuthyrning. Sveriges Radio undersökte även Preem-mackar och också där nekades testpersonerna att hyra bilar.

Seppo Grönfors skakar uppgivet på huvudet och säger att han känner sig besviken.

-Jag har varit med om mycket... Men det där kändes liksom, är det så det går till i Sverige? säger Seppo Grönfors.

”Oacceptabelt”

En person som under lång tid arbetat på flera Statiol-mackar i Stockholm säger att diskriminering är vanligt förekommande och att det fanns direktiv från ledningen att personalen skulle bete sig så här.

Ola Enquist, chef för Statoils fullservicestationer och Göran Lindblå, styrelseordförande på Okq8 säger att diskriminering inte ska förekomma på deras bensinmackar.

När Sveriges Radio konfronterar Göran Lindblå med uppgifterna säger han att det är oacceptabelt.

Ola Enquist säger till SVT att alla kunder är välkomna till Statoil och företaget har kontaktat samtliga stationer och gått igenom företagets policy motdiskriminering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer diskrimineras på bensinmackar

Mer i ämnet