Ryska medier ”hånfulla men inte fientliga”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson beskriver den ryska bilden av Sverige.

– Man ironiserar ganska mycket, berättar Elin Jönsson, apropå den ryska mediebevakningen av den svenska ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

Från ryskt håll har man inte bekräftat någon uppgift om en ubåt i svenska farvatten. Samtidigt råder det brist på öppenhet och all information kommer direkt från Kreml och ryska myndigheter.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Just när myndigheter går ut med något tvärsäkert blir det motsatt reaktion från medborgarna, säger Elin Jönsson.

Det finns en liten risk att den pågående insatsen i Stockholms skärgård skulle få några dramatiska konsekvenser för de svensk-ryska relationerna, berättar SVT:s korrespondent. Relationerna är i grunden fortsatt relativt goda, även om andra faktorer såsom de negativa svenska reaktionerna på Rysslands omtalade lagar som förbjuder ”homosexuell propaganda” också har ansträngt gemenskapen.

– Vanliga ryssar har en väldigt positiv bild av Sverige. När jag frågar folk om de tror att de finns en risk att man skulle anfalla Sverige, frågar de om man är galen, säger Elin Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet