S vill bli ”framtidspartiet”

Publicerad

Socialdemokraterna lanserar en ny strategi inför 2014.

De vill vinna nästa val som ”framtidspartiet”.

Strategin Framtidspartiet i svensk politik har det senaste året tagits fram med hjälp av en medlemspanel, workshops i distriktsstyrelser och omfattande opinionsanalyser.

-Det är det största förändringsarbetet i partiet sedan 1994, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

En medlemspanel, som omfattade nära 7 000 medlemmar, visade att trycket på förändring var mycket stort. Nästan 50 procent ansåg att behovet var stort när det gäller organisationen och drygt 60 procent när det gäller sakpolitiken.

Fyra viktigaste frågorna

Bilden som partiet vill ge är att S tar sig an de stora framtidsutmaningarna. Panelen rankade arbetslösheten, skola och utbildning, hälso- och sjukvård och miljö som de fyra viktigaste frågorna för partiet att arbeta med för att möta människors oro inför framtiden. Det är de frågorna som partiet kommer att fokusera på.

-Problemet har varit att folk inte vetat vad vi tycker, för vi har tyckt för mycket, säger Jämtin.

Efter valförlusten 2010 konstaterades att bara 22 procent av dem som har ett jobb röstade på S och att partiet inte lyckats locka den arbetande medelklassen.

Medlemspanelen rankade sjukförsäkringen först på sjunde plats bland de viktigaste frågorna och a-kassan på tolfte plats. Enligt Jämtin ”kan det ha varit lite så” att S uppfattats som ett intresseparti för vissa grupper.

Breda lösningar

En av de viktigaste slutsatserna är att partiet ska fokusera på breda lösningar som riktar sig till de flesta, inte till särskilda målgrupper. Partiet ska också tydligare betona både rättigheter och skyldigheter för människor.

-Det är väldigt tydligt att vi vill nå de människor som gillar gemensamma lösningar på gemensamma problem. Det vill över hälften av Sveriges befolkning, säger Jämtin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.