S vill ha hårdare regler för privatvården

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill ha en blocköverskridande uppgörelse om hårdare regler för privata utförare inom skattefinansierad välfärd.

I en intervju i SVT:s Politik i fokus föreslår han att partiernas uppgörelse i friskolekommittén ska användas som modell för all privat verksamhet inom vård och omsorg.

– Dessa partier borde också kunna komma överens om att dessa principer ska gälla i hela välfärden, säger Stefan Löfven.

Politik i fokus

Efter utdragna förhandlingar kunde sex riksdagspartier förra månaden komma överens om hårdare regler för friskolorna. Det handlar bland annat om ökad öppenhet i de privata bolag som bedriver verksamheten, hårdare granskning av ägarna och tuffare krav på dem som vill starta friskolor.

I och med att de fyra borgerliga partierna samt Miljöpartiet och Socialdemokraterna ingår i uppgörelsen finns nu en överenskommelse över blockgränsen.

Samma regler för vård och omsorg

Samma regler bör gälla också för företag som bedriver verksamhet inom vård- och omsorg, menar Löfven. Han anser att offentlighetsprincipen bör gälla dessa privata utförare samt att de ska ha så kallade ”öppna böcker” för att utomstående ska kunna följa hur resurserna används på varje enhet.

Friskolekommittén kom också överens om att ägare ska underställas prövning vad gäller långsiktighet, det vill säga att verksamheten inte är kortsiktigt spekulativ utan bedöms som långsiktig och seriös. Även detta bör gälla alla företag verksamma inom vård- och omsorg, menar Socialdemokraterna.

Förstärk meddelarskyddet

Dessutom bör meddelarskyddet förstärkas i dessa företag så att anställda har rätt att prata med medier utan att ägarna efterforskar källan. En utredning med denna inriktning pågår redan och väntas lägga förslag efter sommaren.

Slutligen vill Socialdemokraterna att ägarens lämplighet vad gäller vandel och ekonomisk skötsamhet ska utsträckas till att gälla alla utförare av välfärdstjänster. Denna prövning ska ske innan tillstånd ges för att bedriva verksamhet. Vilken myndighet som ska utföra granskningen bör utredas, menar Socialdemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i fokus

Mer i ämnet