S-ledaren Stefan Löfven på SSU-kongressen Foto: Scanpix

S vill ha tre terminer

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ta ett steg mot ett system med tre terminer på högskolor och universitet, det sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i dag.

S-ledaren talade vid SSU:s förbundskongress och gladde då ungdomsförbundet genom att ta upp ett förslag som från början kommit från SSU – nämligen ett system med tre terminer på högskolor och universitet.

– Ni har en så bra reformpolitik på utbildningsområdet, så vi snor det här redan till höstens budgetmotion, sade Löfven på kongressen i Täby.

Det är andra stora förslaget som S på senaste tiden ”snott” från SSU. Även 90-dagarsgarantin för att unga ska få jobb, utbildning eller praktik var ursprungligen ett krav från ungdomsförbundet.

Frivilliga sommarkurser

I höstens budgetmotion kommer ett förslag om att landets lärosäten ges i uppdrag att kraftigt utöka antalet relevanta sommarkurser. Syftet är att möjliggöra för studenter att slutföra sin utbildning på kortare tid och komma ut på arbetsmarknaden tidigare. 30 miljoner kronor kommer att anslås till detta.

Enligt förslaget ska studenterna kunna välja att läsa de vanligaste utbildningsprogrammen på kortare tid. En treårig utbildning ska kunna läsas på 2,5 år och en femårig utbildning på fyra år. Sommarkurserna ska vara frivilliga.

Förslaget ska korta utbildningstiderna och få studenterna att komma ut fortare på arbetsmarknaden. Studenterna  ska också få en trygg försörjning under sommaren genom studiemedel, och ett tredje problem som löses är att studenter inte tränger ut andra unga när de söker sommarjobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.