Foto: TT

Besked om vargjakt i Örebro och Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Örebro och Värmland har nu beslutat hur många vargar som ska få skjutas i deras län under licensjakten. Dalarna som är ett vargtätt län tar beslut nästa vecka.

Det finns omkring 360 vargar i Sverige, och Naturvårdsverket har satt minimiantalet för den svenska vargstammen till 270 djur. I Örebro finns omkring 20 procent av landets vargar.

Länsstyrelsen i Örebro har beslutat att tolv vargar får skjutas i Örebro under licensjakten i vinter och länsstyrelsen i Värmland har beslutat om licensjakt på högst 24 vargar inom fyra revir i länet.

Värmland har tätast vargstam

De 24 djur som får skjutas i Värmland hör till reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen. Länsstyrelsen Värmland skriver i ett pressmeddelande att licensjakten i länet syftar till att antalet årliga föryngringar i Värmland ska kunna minska utan att vargstammen minskar nationellt. Värmland är det län med tätast vargstam.

Med beslut från två länsstyrelser – Örebro och Värmland – är alltså antalet vargar som får skjutas i vinter uppe i 36.

Åtta län tänkbara

Eftersom vargar rör sig över länsgränser samråder länsstyrelserna med varandra. Men de formella besluten fattas ett och ett i respektive län. De åtta län som har rätt att fatta beslut om licensjakt på varg är förutom Örebro och Värmland: Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Västmanland, Västra Götaland och Uppsala.

Dalarna, som också har cirka en femtedel av vargstammen inom länsgränsen, kommer att fatta sitt beslut om vargjakt nästa vecka.

Max 44 vargar

Det blir sannolikt ett 40-tal vargar som kommer att skjutas i vinter. Licensjakten kommer nämligen att ske endast i tre län: Värmlands, Dalarnas och Örebro län.

Länsstyrelserna i Gävleborg och Västmanland konstaterar båda i pressmeddelanden att inte finns tillräckligt många föryngringar – alltså valpkullar – i respektive län för att licensjakt ska vara motiverad. I Stockholm, Uppsala och Västra Götaland föds inga valpar alls.

I Dalarna kan maximalt åtta vargar skjutas. Om länsstyrelsen lägger sig på det antalet innebär det att 44 djur kan skjutas i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.