Foto: TT

Så mycket stjäls det för i årets julhandel

Uppdaterad
Publicerad

I jul kommer varor för över en miljard kronor att försvinna från svenska butiker – mest i hela Norden. – Julen är tjuvarnas högtid, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

När det lackar mot jul säljer affärerna klappar som aldrig förr. Men det stjäls också mer än vid någon annan tid på året.

I Sverige beräknas varor för 1,1 miljarder kronor försvinna ner i tjuvarnas fickor i december, visar en undersökning som Center for Retail Research gjort på uppdrag av norska Infratek.

– Julen är allas högtid – inte minst tjuvarnas. Vi har 20.000 som arbetar extra i julhandeln, men det räcker ändå inte till för att ge alla den uppmärksamhet som krävs och det utnyttjar ju tjuvarna också, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Här är varorna som stjäls mest

Enligt den norska undersökningen är det som stjäls mest rakningsprodukter, följt av elektronik, klädartiklar som handskar och bälten och klockor. Varor som är värda mycket pengar, är lätta att gömma i kläder och väskor och enkla att sälja vidare – och populära julklappar.

Det är framför allt de organiserande ligorna som passar på i det höga trycket som uppstår i butikerna i juletid, enligt Svensk Handel. Och det handlar ofta om stölder av stora belopp.

– Det är inte så att ungdomarnas behov av tuggummi plötsligt ökar, utan man stjäl nästan uteslutande för att sälja vidare. Det handlar om smink, märkeskläder och elektronik, säger Per Geijer.

Stjäl för att kunna ge julklappar

Men snatteriet bland vanligt folk ökar också, medger Per Geijer.

– Det finns de som stjäl för att kunna ge julklappar. Det är en högtid nu där mycket handlar om konsumtion och där alla vill vara med i matchen, säger han.

”En minoritet som beter sig illa”

Häpnadsväckande 340 miljoner kronor beräknas de anställda i butikerna stjäla för.

– Vi brukar säga att alla stjäl. Det stämmer förstås inte riktigt, men stölder förekommer i alla grupper och också bland våra chefer och anställda. Där har vi mycket att göra, vi måste skärpa rutinerna och ha hårda kontroller när vi anställer, säger Per Geijer och fortsätter:

– Men majoriten av våra anställda – och våra kunder – är förstås ärliga. Det är en minoritet som beter sig illa, men totalt sett blir det oerhört stora summor, säger Per Geijer.

Fakta om undersökningen

Undersökningen baseras på svar från 571 återförsäljare som representerar 11.362 butiker. 3.879 av dem finns i Sverige. I undersökningen definieras julen som den sex veckor långa perioden från mitten av november till slutet av december.

Sverige toppar stöldlistan. I Norge beräknas stölderna uppgå till 890 miljoner kronor och i Danmark kommer det att stjälas för 520 miljoner kronor.

Källa: Norska Infratek/Brittiska Center for Retail Research (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.