Foto: TT

Så ska taxifusket stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Alla taxibilar ska anslutas till en central där data om körsträckor och inkomster lagras, enligt ett nytt lagförslag.

Uppgifterna ska finnas tillgängliga för Skatteverket under många år framöver, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Därigenom ska det bli lättare för myndigheten att kontrollera bokföring och beskattad inkomst.

– Det handlar om hur man kan se till att de som är oseriösa och fuskar får ett tryck på sig att göra rätt för sig, utan att det blir för krångligt och byråkratiskt för de som redan gör det. Det är en ständig balansgång, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till Ekot.

Taxifusket

De större taxibolagen lagrar redan all data om sina körningar på ett sätt som påminner om redovisningscentralerna i lagförslaget. För de drygt 1.500 så kallade friåkarna, med en eller några få bilar, blir det dock en stor förändring. I dag saknar nämligen Skatteverket tillgång till de enskilda taxiföretagens inkomster om de till exempel har slarvat med sin bokföring.

”Folk är rädda att ta taxi”

Recai Kizilkaya är enskild taxiåkare i Stockholm, och har väntat på en lagändring.

– I dag är folk rädda för att ta taxi. De tror att det ska kosta tusen kronor innanför tullarna. Vi som är seriösa drabbas av att en del åkare tar ut höga priser, säger han till SVT.

Claes Löfvenberg, vd på Taxi 020 som också sitter i styrelsen för branschorganisationen taxiförbundet, säger att han har varit en av förkämparna för förändringen.

– Det här är jättebra för branschen. Friåkare och mindre företag har varit oerhört svårkontrollerade, säger han.

Catharina Elmsäter-Svärd hoppas att lagförslaget ska leda till en sanering av branschen, och att det ska kunna träda i kraft redan under nästa år, uppger Ekot.

ABC rapporterade häromdagen om ett annat lagförslag som ska bidra till saneringen av taxibranschen. Catharina Elmsäter-Svärd hoppas också kunna få igenom att taxiförare som tar över 500 kronor per mil ska bli skyldiga att i förväg informera kunden om det högsta priset resan kan komma att kosta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxifusket

Mer i ämnet