Chihuahuan Prins med husse checkar in på tisdagen på Hotel Clarion Arlanda för att undkomma nyårshelgens fyrverkerier. Foto: TT

Så sköter du om smällrädd hund

Uppdaterad
Publicerad

Ett öde hus i mörkaste Småland. Ett flådigt hotell. Eller kanske fetvadd i öronen. Sätten är många för att skydda smällrädda hundar och katter under nyårsdygnet.

Chihuahuan Prins och en Jack Russel som lystrar till namnet Figo checkade exempelvis in på ett hotell i Arlanda redan på tisdagen inför nyårsfirandet.

Vid flygplatsen är fyrverkerier förbjudna av flygtrafikskäl och här finns ett par tre hotell som passar på att erbjuda hund- och kattboende.

– Himla bra, säger matte Cicci Dimitrijevic, kan vi bespara dem rädslan de känner av smällarna så är ju det jättebra.

Tuff eller snäll

Stor eller liten, tuff eller snäll.

Det spelar ingen roll, och det gör inte ras eller uppfostran heller när det gäller hur hundar hanterar smällande fyrverkeripjäser.

– Det är helt individuellt, hunden kan bli förstörd för all framtid, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Mer än en fjärdedel av alla hundar är alltid rädda för fyrverkerier vid nyår och nästan en femtedel av alla katter, visar en webbaserad enkät med 1 006 svar som gjorts av den nätbaserade djuraffären Animail.

Många hussar och mattar gör allt vad de kan för att lindra ljudstressen. 16 procent åker exempelvis bort och några ger lugnande medel.

Godis och ben

Vd för Animail, Karl Prytz, tipsar om att i god tid vänja hunden att acceptera fetvadd i öronen eftersom detta dämpar ljudet.

Det finns också de som hyr avlägsna hus i glesbygd medan andra liksom Prins, 3 år, och Figo, 11, väljer exklusivare lösningar som smäll- och raketfria hotell.

– Vi har omkring 360 hundar inbokade över nyår, säger Jessica Norgren, hotellchef på Clarion Hotel Arlanda, där Cicci Dimitrijevic hundar ska sova.

Hon tycker absolut att det är värt priset och har hundarnas filtar och annat med sig för att de ska känna sig trygga på rummet.

– Och så har vi lite godis, säger hon.

– Och ben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.