Foto: TT

Så sover du bäst i sommarhettan

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Sverige är det över 30 grader varmt och för många innebär hettan sömnsvårigheter. SVT tipsar om hur du kan underlätta sommarsömnen.

I förrgår gick vädermyndigheten SMHI ut och varnade för värmen och för många har den negativa konsekvenser. De ligger vakna timme efter timme och kan inte somna.

Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har var femte svensk problem med sömnen. Men det finns enkla knep för att underlätta sommarsömnen. Här kommer några av dem:

1. Sänk temperaturen i sovrummet

Vi sover som bäst när kroppstemperaturen ligger på ungefär 36 grader och som sämst när den är uppe i 37 och det bör vara mellan 13 och 16 grader i sovrummet för att du ska sova som bäst. Använd fläkt, aircondition eller ställ korsdrag.

– För att kunna sova måste man sänka ämnesomsättningen och det gör man genom att ha ett svalt sovrum, säger Torbjörn Åkerstedt i Gomorron Sverige.

2. Undvik alkohol

Alkoholkonsumtionen ökar generellt på sommaren, men alkohol gör att det är svårare att hamna i djupsömn. Den är viktig för att man ska känna sig utvilad. Alkohol är dessutom vätskedrivande, vilket gör att man kan vakna av törst eller att man känner sig kissnödig.

– Visst är alkohol sömngivande, men det är lätt att man vaknar tidigt när man har druckit, eftersom alkohol stör den sista delen av sömnen, säger Torbjörn Åkerstedt.

3. Mörklägg sovrummet

Köp hem en rullgardin eller persienn. En sovmask kan också vara på sin plats. Ljus som läcker in sätter nämligen fart på hjärnan, vilket försämrar sömnen och när det är ljust stimuleras hormoner som håller en vaken. 

4. Kyl ner dig

Ta ett kvällsdopp eller en dusch, men skippa handduken och gå och lägg dig när du fortfarande är blöt. Man kan också kyla ner sig genom att lägga en isbit eller en blöt handduk på nacken, hand- eller fotleder, där ytliga blodkärl finns. Då sjunker nämligen kroppstemperaturen.

Ett annat tips är att sova naken och utan täcke, eller med bara påslakanet.

5. Räkna får

Stress är ett vanligt hinder när man ska sova. För att varva ner, finns det gamla tipset om att räkna får.

– Fåren behöver inte ens hoppa. Det räcker med en bild av dem för att fokusera tänkande och skjuta undan otrevliga tankar, säger Torbjörn Åkerstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.