• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Ica återkallar köttfärs som visat sig innehålla salmonella. OBS den återkallade färsen är i förpackningar av 2500 gram. Foto: TT

Salmonella i Icas köttfärs – försäljning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Fynd av salmonella fick Ica att på söndagen återkalla köttfärs från butiker i hela landet. Det gäller Ica blandfärs (50/50 nöt och gris, fetthalt 20 procent) och Ica nötfärs (fetthalt 10 procent).

Det gäller Ica blandfärs (50/50 nöt och gris, fetthalt 20 procent) och Ica nötfärs (fetthalt 10 procent). Båda varorna är på 2 500 gram med sista förbrukningsdag den 27 januari.

Nötköttet kommer från Irland och fläskköttet kommer från Danmark. Upptäckten gjordes i en rutinkontroll. Enligt Ica började varorna säljas den 20 januari. Återkallelsen innebär att varorna stoppas för försäljning i butikernas kassor.

De aktuella partierna utgörs av 2,4 ton nötfärs och 80 kilo fläskfärs.

– Den större delen har troligen sålts redan, säger Icas produkt- och kvalitetschef Lena Sparring till TT.

Ersätter varan

Ica uppmanar kunder som hunnit köpa varan att i första hand lämna tillbaka den till närmaste Icabutik alternativt ringa företagets kundkontakt. Kunder som misstänker att de blivit sjuka av köttfärsen råds att i första hand kontakta läkare. Företaget ersätter varan och även följder som är kopplade till eventuell salmonellasmitta.

Ica fick svaret på provtagningen på söndagen och beslutade att omedelbart gå ut med återkallelsen.

Fynd av salmonella är inte vanligt, enligt Lena Sparring:

– Det inträffade två gånger under förra året för oss.

Fakta: Salmonella

 * Infektion med salmonellabakterier (salmonellos) är vanligt över hela världen. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga överförbar mellan djur och människa.

 * I Sverige är färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa, där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella.

 * Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer med ledinflammation kan även uppträda.

 * I Sverige rapporteras cirka 4 000 fall per år, varav cirka 85 procent är utlandssmittade. Normalt rapporteras fyra till åtta utbrott per år.

Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.