Foto: TT

Säpo stoppade Fridolins toppvärvning

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har stoppat en av utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) topprekryteringar till regeringskansliet, skriver Expressen.

Efter två dagars arbete hos MP-språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin i regeringskansliet pekades tjänstemannen ut som en säkerhetsrisk av Säpo.

Anledningen till det är att han har skulder på totalt 188.488 kronor hos Kronofogden, skriver Expressen.

– Jag kan bekräfta att personen har stora skulder hos Kronofogden, säger Miljöpartiets biträdande presschef Adam Bergsveen, till SVT Nyheter.

”Gick för snabbt”

Men Bergsveen vill inte bekräfta om mannen fick avsluta sitt jobb i regeringskansliet för att Säpo slog larm.

– Vi gjorde en sammantagen bedömning, där flera moment ingår. Säkerhetskontrollen var inte klar och rekryteringen gick helt enkelt snabbare än processen.

Stora skulder

MP-tjänstemannen har skulder på totalt 188.488 kronor och det pågår sedan en tid löneutmätning med 9.997 kronor i månaden från mannens arbetsgivare, Miljöpartiet.

I dag arbetar mannen, som tidigare haft flera toppuppdrag inom partiet och arbetade nära Romson och Fridolin i valrörelsen, med administration på Miljöpartiets riksdagskansli.

– Vi har fullt förtroende för personen, säger Adam Bergsveen.

Tidigare i veckan avslöjades att en av Åsa Romsons (MP) närmaste medarbetare dömts för att ha smugglat knarksvampar. Men mannen har fått behålla sin tjänst.

– Det handlar om två olika fall och därmed två olika bedömningar, säger Adam Bergsveen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.