Säpochef Anders Thornberg frågades ut om Säpos informationsinhämtning. Foto: TT

Säpochefen: Vi har inte pressat några operatörer

Uppdaterad
Publicerad

Efter publiceringen av den hemliga inspelning som visar hur Säpo vill få tillgång till information om telefon- och mejluppgifter frågades i dag Säpochefen ut i justitieutskottet.

–Vi har inte pressat några operatörer, vi har bara deltagit i ett arbete. Det har vi beskrivit och kunnat redogöra för i god anda och utskottet var väldigt nöjda med de svar som vi lämnade, sa Säpochef Anders Thornberg efter att han frågats ut i justitieutskottet.

Anledning till utfrågningen är SR Ekots avlöjande om att säkerhetspolisen pressar internet- och teleoperatörer att få tillgång till deras kunders telefon och mejluppgifter.

–Förut fanns det en enda operatör vi agerade mot, Televerket. Nu har vi 570 operatörer, säger Säpochefen.

Han menar att Säpo inte kan tvinga någon av operatörerna.

–Vår enda önskan är att vi får de uppgifter som vi, enligt lag, har rätt att få. Utan dröjsmål och på ett läsbart sätt. Hur det går till är inte intressant för oss, bara vi får det i rätt tid så vi kan agera och förhindra den värsta brottsligheten.

Viktigt att skydda integriteten

På plats för frågas ut var ochså justitieminister Beatrice Ask (M) och Post- och telestyrelsens generaldirektör Catarina Wretman.

–Det är viktigt att din och min integritet är skyddad. Men det är också viktigt att, om någon har blivit utsatt för en kidnappning, om allvarliga brott eller terroristdåd planeras, polisen kan ta sitt ansvar och ha de uppgifter som de har rätt enligt svensk lagstiftning att få.    

–Går det att säga att Säpo har arbetat utanför de ramar de bör vara innanför?

–Nej, jag har inga sådana uppgifter.

Blandade utskottsreaktioner

När utskottsledamoten Johan Persson (FP) lämnade utfrågningen sa han till SVT att hans uppfattning är att säkerhetspolisen inte har gjort något fel. Vänsterpartisten Jens Holm tycker dock att polisen gått för långt.

–Jag förstår Säpos perspektiv, att de vill ha tillgång till så mycket data som möjligt och så fort som möjligt. Men i den andra vågskålen finns vårt intresse av att värna vår integritet. Jag tycker att Säpo gick för långt i det här fallet. Nu är jag rätt säker på att det inte blir något helautomatiserat system och det tycker jag är en stor framgång, sa ledamoten Jens Holm (V) efter mötet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.