SAS funderar på personalflytt

Uppdaterad
Publicerad

För att spara pengar undersöker flygbolaget SAS möjligheten att lägga markpersonalen på ett annat bolag. I Sverige skulle det kunna beröra omkring 1 600 personer.

”Vi måste sänka våra fasta kostnader och få en mer flexibel organisation. Den här processen är ett sätt att prova om outsourcing kan skapa det”, sade SAS marknadsdirektör Eivind Roald vid ett besök på de skandinaviska handelskamrarna i London, enligt Dagens Industri.

Malin Selander, pressansvarig på SAS, vill vara tydlig med att inget beslut är fattat.

SAS

– Under hösten utvärderar vi ett antal saker som kan göra oss mer kostnadseffektiva, varav det här är en, säger hon till TT.

Majoritet jobbar på Arlanda

I hela koncernen arbetar upp till 6 000 personer i markpersonalen, där ingår bland annat de som arbetar med incheckning och lastning av planen. Omkring 1 600 av dessa arbetar i Sverige, majoriteten på Arlanda utanför Stockholm.

Inga fackliga förhandlingar påbörjade

Facket ser helst att markpersonalen stannar inom SAS.

– SAS markpersonal har mycket kundkontakt och har en betydande roll i kundens uppfattning om företaget, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening Unionen, som företräder markpersonalen i Stockholm.

Cahier understryker att det inte förs några fackliga förhandlingar om en sådan förändring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet