SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Scanpix

SAS lovar vinst efter ”rykten i medier”

Uppdaterad
Publicerad

SAS kommer att göra en vinst för tredje kvartalet på 568 miljoner kronor. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Rapporten om det tredje kvartalet kommer inte att presenteras förrän den 8 november. Men nu går SAS ut och meddelar att man kommer att göra ett positivt resultat på 568 miljoner kronor för tredje kvartalet, efter ”många rykten i skandinaviska medier.”

Enligt pressmeddelandet har passagerarintäkten ökat med nio procent och enhetskostnaden minskat med sex procent.

SAS

SAS skriver också att man just nu håller på att slutföra en omfattande plan för att minska sina kostnader på lång sikt. Denna plan beräknas spara cirka tre miljarder kronor för bolaget.

Dessutom kommer man att göra sig av med ”tillgångar utanför kärnverksamheten” till ett värde på cirka tre miljarder kronor.

Handeln på börsen återupptas

Förra veckan surrade rykten om SAS kris och ett nära förestånde sparprogram där personalen skulle tvingas söka om sina jobb till lägre löner.

Handeln i SAS stoppades inför börsens öppning på tisdagsmorgonen, med bakgrund av de uppgifter som har cirkulerat i media kring SAS finansiella situation.

Vid 11.30 återupptogs handeln på börsen. SAS-aktien steg direkt när handeln återupptogs med cirka 15 procent, eller 85 öre, till 6:70 kronor per aktie.

”Inget överraskande”

Den information SAS ger i pressmeddelandet innehåller inget överraskande. Det säger Hans Eric Jacobsen, flyganalytiker på Swedbank, till TT.

De avyttringar av tillgångar utanför kärnverksamheten som nämns tror Jacobsen kan handla om marktjänster.

– Det har de pratat om tidigare. Det handlar om folk som flyttar och tar emot bagage, checkar in på planen och liknande. Men det kan vara andra saker också.

SAS ledning vill inte kommentera vad sparpaketet på tre miljarder kronor innehåller eller vilka tillgångar utanför kärnverksamheten som ska säljas, uppger TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet