Säter: Fortsatt vård av Bergwall

Uppdaterad
Publicerad

Säters sjukhus vill att den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall ska fortsätta. Det framgår av ett dokument som sjukhuset lämnat in till förvaltningsrätten i Falun.

Själv vill Bergwall att vården upphör helt.

– Vår uppfattning är att det inte föreligger något behov. Sture har klarat sig utan vård under den här perioden, säger hans advokat Thomas Olsson.

Fallet Thomas Quick

I mars beslutade förvaltningsrätten att tvångsvården av Bergwall skulle övergå i öppen form och att man på nytt skulle ta ställning i ärendet efter ett halvår.

”Fungerar väl”

I sin anmälan om fortsatt öppen rättspsykiatrisk vård skriver Säter att Bergwall ”under lång tid har visat att han kan fungera utan att återfalla i brott”. Men eftersom hans grundstörning finns kvar krävs ”ett effektivt riskhanterande”.

Trots att man på Säter anser att Bergwall ”verkar fungera väl i samhället” vill man upprätta en ny vårdplan där kontakter med öppenvården, kommunala stödinsatser och regelbundna provtagningar stegvis ska minska.

”Om den fortsatta utslussningen fungerar väl, kan man resonera angående eventuell utskrivning vid nästa vårdprövning”, skriver överläkaren Vladislav Ruchkin i anmälan.

Efter 20 år bakom lås och bom trodde många att livet utanför de skyddande sjukhusmurarna skulle bli tufft för Bergwall.

– Men han har återanpassat sig bra. Det har varit en otroligt smidig övergång där han har haft stöd och uppbackning av ett ganska väl utvecklat socialt kontaktnät, sade Bergwalls advokat Thomas Olsson i en intervju med TT som gjordes förra veckan.

Erkände 30 mord

Sture Bergwall, i dag 64 år, erkände ett 30-tal mord efter terapin på Säters sjukhus där han suttit inspärrad efter det att han dömts till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt rån 1990.

Många utredningar lades ned, men Bergwall – som då kallade sig Thomas Quick – fälldes 1994-2000 för åtta mord som begåtts 1976-1988.

Han tog tillbaka sina erkännanden 2008 och efter en SVT-dokumentär av Hannes Råstam som visade på orimligheter i fallen, har han friats i samtliga mål. Det sista åtalet mot Bergwall, lades ned i juli förra året och han är därmed friad från de åtta mord han tidigare dömts för.

Det finns ingen teknisk bevisning som binder Bergwall till morden, enbart hans egen berättelse.

Kommer att prövas

När det sista mordåtalet lades ner påbörjade Bergwall sin kamp för att komma ut från Säter, vilket han formellt gjorde i mars i år.

Men Säter tycker annorlunda. I det dokument som lämnats in till förvaltningsrätten i Falun förordar man att kontakten med öppenvården, kommunala stödinsatser och regelbundna provtagningar stegvis ska minskas under ytterligare ett halvår. Först därefter kan man diskutera en eventuell utskrivning.

Såväl Thomas Olsson som överläkare Vladislav Ruchkin vid Säter tycker att Bergwall klarat tiden i frihet bra.

Målet kommer att prövas i förvaltningsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet