SD framåt i SCB-mätning

Uppdaterad
Publicerad

7,9 procent skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Det visar SCB:s novembermätning som presenteras i dag. Två tredjedelar av undersökningen har dock gjorts före publiceringen av filmen där SD-toppar hamnade i bråk och beväpnade sig med järnrör.

Enligt mätningen skulle 41,8 procent ha röstat på något av regeringspartierna om det vore val i dag. De tre rödgröna partierna får 49,1 procent av rösterna.

I SCB:s majmätning fick regeringspartierna tillsammans 42,5 procent av rösterna medan de rödgröna partierna fick 51,2 procent. Av de tillfrågade angav 5,4 procent att de skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det vore val då. I höstens mätning får de stöd från 7,9 procent. 0,9 procent av stödet har hämtats från Socialdemokraterna, 0,6 från Moderaterna.

– Det är våra huvudmotståndare. Vi har arbetat målmedvetet sedan i våras med att kommunicera ut och bredda vår politik. Jag tror att många har fått upp ögonen för vad vi tycker även i andra frågor än i invandringsfrågan. Dessutom är de väl missnöjda med sina egna partier, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Socialdemokraterna störst

Socialdemokraterna är största parti i SCB:s novembermätning, med 34,8 procent, jämfört med 37,3 procent i maj. Partisekreteraren Carin Jämtin är inte särskilt förvånad över att S tappat 2,5 procent sedan maj.

– Det har sett ut så i andra mätningar också. Vi har legat runt 34, 35 procent.

Hon tycker att det var väntat att Sverigedemokraterna ökar i mätningen.

– Jag är orolig för att klyftorna i Sverige ökar, att jobben blir färre och sysselsättningsgraden går ner. Det är i den politiska situationen som det finns en grogrund för den här typen av politik, säger Jämtin.

Moderaterna får 28,1 procent (28,6 procent i maj), Folkpartiet 5,5 procent (5,5), Centerpartiet 4,4 procent (4,7), Kristdemokraterna 3,8 procent (3,7), Miljöpartiet 8,6 procent (8,1), Vänsterpartiet 5,8 procent (5,9) och Sverigedemokraterna 7,9 procent (5,4.)

Intervjuer före publiceringen

Förändringarna sedan i maj är statistiskt säkerställda endast för S och SD.

Ungefär tre fjärdedelar av de som tillfrågats i undersökningen har dock intervjuats före publiceringen av filmen där SD-toppar hamnade i bråk och kallade en man för ”babbe” och beväpnade sig med järnrör.

9 000 personer ingick i SCB:s urval, men till följd av stort bortfall har endast 5 480 svarat.

Det ger ett procentuellt bortfall på 39 procent, lika stort som i majmätningen.

Intervjuerna gjordes under perioden 1-25 november. Fram till den 15 november hade 76 procent av intervjuerna genomförts, enligt SCB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.