SD: Överväger att rösta på Alliansens budget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna säger nej till regeringens budgetförslag om skattehöjningar på sju miljarder kronor. Partiet utesluter inte en röst på Alliansens budget – och att man därmed fäller regeringen.

Sverigedemokraternas ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att regeringens förslag påverkar sysselsättningen mycket negativt. De ställer sig inte bakom regeringens satsning på trainee-jobb.

– Man höjer inkomstskatterna, det är ingenting vi har gått till val på. Om man gör det leder det per automatik till färre jobb, säger han.

Höstbudget 2014

Sjöstedt kritiserar särskilt den höjda löneskatten för arbetsgivarna för personer över 65 år och det SD kallar ”straffskatt” på kärnkraft, förslaget om den höja skatten på termisk kraft.

– Den tunga industrin är beroende av tämligen låga men framför allt förutsägbara elpriser för att kunna vara konkurrenskraftiga, säger Oscar Sjöstedt.

Kan fälla regeringen

Om mindre än två veckor presenterar Sverigedemokraterna ett eget budgetförslag, som sannolikt kommer att röstas ner. Hur partiet sedan kommer att ställa sig i budgetvoteringen i början av december är fortfarande en ”i högsta grad levande fråga”, enligt Oscar Sjöstedt.

– Vi diskuterar frågan. Nu har vi sett regeringens alternativ, vi kommer att syna den mer och sedan invänta alliansen giv och jämföra och sedan ta ställning, säger han.

Kan bryta ur delar

SVT:s inrikeskommentator Mats Knutson tror inte att Sverigedemokraterna kommer att vilja se ett nyval när partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven.

– Sverigedemokraterna kan välja att rösta på alliansens budget, men man kan också bryta ut delar ur budgeten, säger han.

Sjöstedt säger att SD dock tvekar lite inför att försöka etablera ytterligare en ny praxis när det gäller budgetbehandlingen i riksdagen. Om SD försöker bryta ut skattehöjningarna tillsammans med de borgerliga ur budgeten för att stoppa dem skulle det försvaga statsfinanserna. När de rödgröna partierna och SD stoppade ett skatteförslag i höstas från regeringen innebar det att statsfinanserna blev starkare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet