Margit Silberstein Foto: SVT

Silberstein: ”V vill inte vara dörrmatta åt S”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politiska kommentator tror att Stefan Löfven (S) kanske själv undrar vad det fanns att fira på valnatten. Uppgiften som väntar honom är hur som helst mycket svår.

Sedan Vänsterpartiet uteslutits ur ett regeringssamarbete med S och MP, var Stefan Löfven (S) snar att sträcka ut en tröstande hand till Jonas Sjöstedt (V) och erbjuda förhandlingar om en gemensam budget. Sjöstedt vägrade dock och har sagt att han inte sätter sig vid förhandlingsbordet förrän S och MP har sitt förslag klart.

Vill visa sin självständighet

– Han vill visa sin självständighet och att han inte är en dörrmatta åt Socialdemokraterna som en före detta Vänsterpartist sade om samarbetet med Göran Persson (S). Och att i efterhand få komma in och korrigera det som MP och S kommit överens om ger ju Jonas Sjöstedt en bättre maktposition, säger Margit Silberstein.

Kniviga rödgröna knäckfrågor

Den första frågan är då om MP och S kan enas om en budget och hur den i så fall ser ut. Det finns ett antal frågor där partierna står långt ifrån varandra:

– Ja exempelvis flygskatt och bensinskatt som Socialdemokraterna inte vill höja. För Miljöpartiet är miljöskatterna däremot en grundbult i klimatpolitiken. Sedan Rut, Rot och försvaret.

Och när S och MP väl enats måste man alltså förhandla också med Jonas Sjöstedt. Utan Sjöstedt skulle Alliansens budgetförslag sannolikt få majoritet i kammaren.

–  Jonas Sjöstedt kommer ju att kräva att åtminstone ett steg tas i riktning mot ett vinstförbud i välfärden. Och parallellt med budgetförhandlingarna ska S och MP komma överens om en regeringsförklaring som presenteras före budgeten. Den innehåller pusselbitar som ingår i förhandlingen exempelvis fördelningen av ministerposter. Det kommer också att stå något om energipolitiken i regeringsförklaringen och där ingår ju den svåra frågan om kärnkraften, säger Margit Silberstein.

– Vad talar för att de kommer att få igenom en budget?

– Om Vänsterpartiet stödjer budgeten så lär de få igenom den eftersom de tre rödgröna är större än Alliansen. Alliansen lär inte hota med regeringskris eftersom de just förlorat sin statsministerkandidat. Orosmolnet är Sverigedemokraterna.

Silberstein tror inte på SD:s hot

Jimmie Åkesson släppte i dag något av en politisk bomb när han meddelade att partiet kan frångå sin praxis att endast rösta för sitt eget budgetförslag. Om Åkesson skulle rösta för Alliansens budget faller det rödgröna förslaget och därmed en rödgrön regering. Från Alliansens håll tror man dock inte på Åkessons hot, och Margit Silberstein är också tveksam till att Åkesson skulle ställa till med nyval:

– Jag tror inte det är särskilt sannolikt att Jimmie Åkesson väljer att fälla en rödgrön regering eftersom Alliansens budget innehåller miljarder som ska gå till flyktingmottagande och integration. Men Jimmie Åkesson har ju ett starkt vapen i sin vågmästarställning och detta använder han till att skapa osäkerhet i riksdagen och till att hålla alla de som inte vill prata med honom på halster in i det längsta, säger Margit Silberstein.

Svårt driva Socialdemokratisk politik

Med tanke på alla frågetecken som finns både inför och efter bildandet av en rödgrön regering, kan man fråga om Stefan Löfven alls kommer att kunna driva en socialdemokratisk politk.

– Det kan bli som under Alliansens andra mandatperiod där man undvek nederlag i kammaren genom att lägga fram så få förslag som möjligt. Det kan bli lite stillastående, konstaterar Margit Silberstein.

– Stefan Löfven skålade och firade ju på valnatten – vad hade han egentligen att fira?

– Ja, kanske funderade han själv över det i dag. Men kanske firade han att Alliansen har försvunnit från makten. Han har ju talat mycket om att tiden är inne för förändring. Vad det innebär kan han egentligen inte veta själv i dag, säger Margit Silberstein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.