SJ ställer in hundratals avgångar

Uppdaterad
Publicerad

SJ ställer in hundratals avgångar från och med onsdagen, och en vecka framåt. Flera av landets mest trafikerade sträckor drabbas.

Den senaste veckans intensiva snöanden har gjort att det packas mycket snö och is under tågen och de måste tinas upp mellan körningarna. Att få bort isen tar tid, vilket gör att SJ har svårt att hålla ordinarie tidtabell.

Dessutom förstördes också ett helt tåg-set efter att ett SJ 2000-tåg börjat brinna inne i vagnhallarna i Hagalund i går.

Trafikproblem i snöns spår

För att klara av jultrafiken som sätter i gång på allvar nästa fredag tvingas SJ ta till drastiska åtgärder och ställa in hundratals avgångar.

Framför allt drabbas avgångar mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Malmö, från och med i morgon, onsdag, och en vecka framåt. En rad regionaltåg i Mälardalen ställs också in.

– Det är olyckligt att det här händer men vi väljer att göra det akut inför jul för att vi ska klara av jultrafiken. Vi förstår att har man bokat en julresa vill man verkligen se till att man kommer fram till sina nära och kära och kan fira jul i lugn och ro, säger Mårten Dunér på SJ:s pressjour.

Drabbade resenärer får boka om

Beslutet att ställa in avgångarna togs i dag, enligt Mårten Dunér. SJ arbetar just nu intensivt med att gå igenom bokningslistor och kontakta de resenärer som lämnat sina telefonnummer för att diskutera en ombokning med dem.

Ännu vet man inte hur många resenärer som drabbas, men det är inte osannolikt att det handlar om tusentals.

– Vet man med sig att man har lämnat sitt telefonnummer kommer vi att kontakta dig och diskutera hur du ska komma till din destination. Har man däremot inte lämnat sitt telefonnummer så måste man själv kontakta oss, säger Mårten Dunér.

De inställda tågen får kritik av Miljöpartiets trafiktalesperson Stina Bergström:

– De inställda tågen är ytterligare ett exempel i raden på systemfel i tågtrafiken. Avregleringen och uppdelningen av järnvägssystemet har lett till sämre underhåll av både räls och tåg. Vi behöver en ny ordning så att tågen hela tiden servas utan att avgångar behöver ställas in. Tågen måste gå även när snön faller, säger Bergström som även tänker ta upp frågan på onsdagens möte i trafikutskottet:

– Efter flera års vinterkaos är det skrämmande att regeringen inte gett SJ förutsättningar att ha bättre beredskap för snö och is. Det saknas bland annat stora summor pengar.

Är du drabbad? Här hittar du de inställda tågen:

Listan över inställda fjärrtåg.

Listan över inställda regionaltåg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikproblem i snöns spår

Mer i ämnet