Se upp på bilsemestern – trafikreglerna kan skilja sig mycket i olika länder. Foto: TT

Skaffa koll inför bilsemestern

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar passar under sommaren på att ta en bilsemester utomlands. Men försäkringsbolagen uppmanar de som tänker resa att se över vilka regler som gäller i de länder man tänker åka igenom. Annars riskerar man dryga böter.

Under juli åker många svenskar på bilsemester runt om i Europa, och eftersom reglerna ser lite olika ut beroende på vilket land man reser i, så uppmanar försäkringsbolagen att se över vad som gäller.

Men det första man bör göra är att se till att allt är säkert för de som färdas i bilen.

– För det första bör man lämna in bilen på service och gå igenom bilen så att det inte är något fel. Sen är det viktigt att packa rätt, så att det inte ligger lösa saker i bilen, som passagerarna kan få dem i huvudet vid en krock eller häftig inbromsning, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If, till SVT Nyheter.

Riskerar dryga böter

Det finns en mängd olika trafikregler i andra europeiska länder som vi inte har i Sverige.

Till exempel måste man i vissa länder ha med sig ett så kallat grönt kort på resan; ett bevis på att bilen är ordentligt försäkrad. Det får man av sitt försäkringsbolag. I vissa länder är det också krav på att man ska ha en reflexväst med sig i bilen.

– I Frankrike har man dessutom en lag om att det är förbjudet att prata i mobiltelefon vid en bensinmack. Det handlar inte om handsfree, utan att det är förbjudet att prata i mobilen, eftersom franska myndigheter, bedömer det som en brandrisk, säger Daniel Claesson.

Om man inte följer ländernas regler så riskerar man att drabbas av höga böter.

Koll på alkoholen

En annan sak att hålla koll på är vad som gäller med alkohol och bilkörning. Det är stora skillnader i promillegränser och hastighetsbegränsningar i olika länder.

Det kan variera mellan ett absolutförbud, som i Tjeckien, där gränsen för rattfylleri går vid 0,0 promille. Sedan har vi Storbritannien i den andra änden av spektrat, där gränsen går först vid 0,8 promille.

I Spanien har man två olika promillegränser – 0,3 för nyblivna förare och 0,5 för mer erfarna bilförare.

Skador för 50 miljoner

Svenskar råkar ut för många olyckor och motorhaverier när de är på bilsemester utomlands. Totalt räknar försäkringsbolaget If med att kostnaden – bara under sommarmånaderna – ligger på hela 50 miljoner kronor.

Därför är det viktigt att ha koll på vad som täcks av bilförsäkringen.

Får du motorstopp på Autobahn kan det vara bra att veta att bärgning och hemresa ingår i din bilförsäkring.

Skaffa koll inför bilsemestern

  • Ta med dig: Pass, körkort, grönt kort, bilens registreringsbevis (den blå delen), varningstriangel, reflexväst, europeiska försäkringskortet.
  • Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg.
  • Blir du stoppad utan varningstriangel i bilen kan du få dryga böter i vissa länder.
  • I de flesta länder i Europa är det förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare.
  • Skaffa koll på din bilförsäkring för att se vad som täcks. Stöldskydd, skada, bogsering är saker att få koll på.
  • På EU-kommissionens hemsida finns information om vad som gäller i olika länder: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_sv.htm

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.