Skakvåld mot barn prövas i Högsta Domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer en dom i Högsta Domstolen som kan göra att färre döms för skakvåld mot små barn. Detta efter att forskningen kring skakvåld ifrågasatts.

Varje år drabbas spädbarn av svåra skador eller dör efter att vuxna skakar dem. Men på senare tid har de rådande teorierna ifrågasatts att en viss kombination av skador i stort sett endast orsakas av skakvåld.

–  Läget idag är att vi får nog säga att vi vet inte säkert det vetenskapliga stödet för att de här tre symptomen har uppkommit enbart genom skakvåld, säger Anders Eriksson, professor i rättsmedicin vid Umeå universitet.

Stor utredning av forskning

Han är expert i en stor utredning av forskningsläget kring skakvåld som görs av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. Utredningen väntas pågå i två år, men redan idag kommer en dom i Högsta Domstolen som kan leda till att färre döms för skakvåld.

Det gäller en pappa som i hovrätten dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel efter att ha skakat sin son.

–  Skulle domstolen underkänna den rådande teorin kommer det att krävas mer stödbevisning säger Lars Werkström, rättschef vid Riksåklagaren, som driver målet i HD.

Kan finnas oskyldigt dömda

Flera fall av misstänkt våld mot spädbarn väntar på att avgöras vid domstolar runt om i landet, bland annat efter att HD beviljat resning i ett par ärenden.

Professor Anders Eriksson utesluter inte att det kan finnas oskyldigt dömda, i fall där det inte funnits så mycket stödbevisning.

– Om de här tre symptomen inte alltid uppkommer enbart efter skakvåld då öppnar sig möjligheten att föräldrar eller vårdhavare kan ha dömts felaktigt för att ha skakat barnet när de alltså inte gjort det. Om man haft en situation där den enda utgångspunkten varit de här tre symptomen och inte andra förhållanden dessutom, säger Anders Eriksson, professor i rättsmedicin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.