Inget fängelse för skattefuskare

Uppdaterad
Publicerad

HD:s beslut i dag innebär att Skatteverket ändrar sin praxis kring ärenden där personer misstänks för skattebrott. Tills en ny lagstiftning är klar kommer skattefuskare i regel bara att krävas på skattetillägg och därmed slippa fängelsestraff.

I dag slog Högsta domstolen fast ett förbud mot dubbelbestraffning i skatteärenden. Detta innebär att personer som sedan februari 2009 dömts till fängelse för skattebrott får resning.

Just nu arbetar en utredningsgrupp med en översyn av systemet med skattetillägg och åtal för skattebrott som ska presenteras i september.

Skattebrott

”Inga brottsanmälningar”

Tills dess att en ny lagstiftning är på plats kommer Skatteverket inte göra en brottsanmälan, utan endast kräva skattetillägg, säger Stina Ögren, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket.

– Skatteverket kommer under en övergångsperiod att ha som huvudregel att bara påföra skattetillägg. Detta innebär att vi inte kommer att göra en brottsanmälan, säger Stina Ögren.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har sammanlagt cirka 400 personer dömts till fängelse i mål där skattebrott varit huvudbrottet sedan 2009.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet