Foto: Scanpix

SMHI varnar för rejäla åskväder

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för rejäla åskväder på flera håll i landet. Under morgonen har det varit åskväder över Västerbotten.

Skellefteå lasarett drabbades av ett strömavbrott på lördagsmorgonen, troligen orsakat av ett kraftigt åskoväder. Dessutom gick reservkraften inte igång, vilket släckte ned i princip hela sjukhuset.

– Reservkraften fungerade senast i förra veckan, och därför tror vi att även den slogs ut av åskan. Det är mycket ovanligt, säger Marie Rodling Wahlström, ansvarig chef vid landstinget i Västerbotten, till TT.

Bland annat slutade apparater som övervakade ett par hjärtpatienter att fungera. Men ingen har kommit till skada, enligt Rodling Wahlström.

Åskväder över Västerbotten

Åska uppstår främst på två sätt, genom lokala värmeåskväder eller omfattande regnfronter. Båda sorterna kommer att dyka upp under den sista julihelgen.

Redan på lördagsmorgonen ledde varm luft till åskväder över Västerbotten. En större varmfront med åska var samtidigt på väg in över västkusten från Danmark. Den utbredda värmen gör att åska kan uppstå lite varsomhelst i landet.

Hittills har juli varit relativt åskfritt.

– Men vi är nu inne i en period där väldigt, väldigt varm luft krockar med svalare vindar, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

”Var inte ute på öppna fält och bada inte när det blixtrar”

Även om det är ovanligt att människor skadas allvarligt kan blixten vara farlig. I torsdags kväll dödades elva kor utanför Smedjebacken i Dalarna efter ett nedslag.

– Man ska ha stor respekt för åskväder. Var inte ute på öppna fält och bada inte när det blixtrar, säger Strandberg.

På söndag drar en regnfront med hög åskrisk över västra Götaland och västra Svealand för att sedan röra sig åt nordost.

Ännu är inte risken för nedslag så hög att SMHI går ut med en varning. Det sker vid 25 procents sannolikhet för kraftig åska, det vill säga 25 nedslag i timmen inom en radie av en mil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.