Milda höstdagar ersätts av kalla vindar och blötsnö. Foto: Scanpix

Snöoväder och kyla drar in över landet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en strålande vacker hösthelg, tycks det nu vara slut med de milda temperaturerna. Mot slutet av veckan drar ett snöoväder in över de mellersta delarna av landet.

I morgon drar brittsommaren sin sista suck och en riktigt solig dag väntas på de flesta håll i landet. Varmast får Härjedalen med upp till 12 grader. Men sedan vänder det och kyligare vindar drar in över landet.

–Redan på tisdag blir det noll grader mitt på dagen längst i norr, och på onsdag blir det som mest sju plusgrader längst ner i söder, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Kan komma två decimeter snö

Men det är bara början. På torsdag eftermiddag drar ett djupt lågtryck med snö och kyla in västerifrån till Jämtland och Härjedalen.

– Det kan bli tal om ett riktigt snöoväder, säger Joel Mellin.

Exakt hur snön sedan drar vidare är aningen oklart än så länge, men just nu ser det ut att fortsätta österut.

– På fredag och lördag kan Hälsingland, Gästrikland och norra Uppland få ganska stora mängder blötsnö. Lokalt kan det komma upp till ett par decimeter snö, säger Joel Mellin som inte utesluter att det kan bli snö ända ner till norra Götaland.

Risk för halka

Snöovädret drar med sig kyla och det kan bli rejält kallt, framför allt nattetid, mot helgen och det riskerar bli rejält besvärligt i trafiken.

– Man bör byta till vinterdäck på bilen innan torsdag om man inte har hunnit med det än. På lördag morgon är det risk för halka så långt söder ut som i Örebrotrakten, säger Joel Mellin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.