Sveriges snyggaste pepparkakshus utsett. I år var temat i tävlingen ”Rum för alla” och rekordmånga bidrag kom in. Foto: TT

Snyggaste pepparkakshuset i Sverige utsett

Uppdaterad
Publicerad

9-åriga Lina Snidare Betnér har byggt ett av Sveriges snyggaste pepparkakshus. När de snyggaste husen korades så vann Lina barnkategorin med sitt hus som bland annat innehåller en trampolin.

I dag korades vinnarna i Arkitektur- och designcentrums årliga pepparkakshustävling. 139 fantasifulla husbyggen deltog vilket är nytt rekord.

Årets tema i tävlingen var ”Rum för alla”, vilket deltagarna tolkat på flera olika sätt.

I kategorin 0-12 år vann Lina Snidare Betnér med sitt hus som välkomnar alla. På husets ena gavel har Lina skrivit ”välkommen” på 13 olika språk i färgad glasyr. Jyruns motivering till segern var: ”En oemotståndlig idé, en godisdröm, dit alla är välkomna. Härligt öppen planlösning med en trampolin”.

– Jag tänker typ wow! säger Lina Snidare Betnér till SVT.

Hur tänkte du när du gjorde huset?

– Det spelar ingen roll hur man ser ut eller från vilket land man kommer. Alla får komma in.

Familjen Manniette och Brandels vann kategorin ”Alla andra som bakar” med sitt pepparkakshus i form av fler små stugor staplade bredvid och på varandra. Motiveringen löd; ”Ohämmad skaparglädje staplat på höjden. Ser god och glad ut, alla ska med.”

Andrea Brandén och Gustav Johansson vann kategorin för formgivare och bagare.

Maria Ros fick hedersomnämnande med motiveringen ”Sofistikerad storsatsning som gick hem! Porträttlikt utförande med stor precision. Vi ser fram emot när gasklockan öppnar på riktigt”. Även Hedvig Carlborg fick ett hedersomnämnade för sina två höghus i pepparkaksdeg som byggts ihop på taket. Motiveringen var: ”Här vill man umgås, det finns aktiviteter och plats för alla. Godis är använt på ett lekfullt sätt. Intressant skala med tydlig verklighetsföranknytning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.