Foto: TT

Solen här för att stanna – men inte värmen

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen bjöd på soliga och varma timmar på altanen på flera håll i landet. Och solen stannar hos oss veckan ut – men tyvärr inte värmen, enligt SVT:s meteorolog.

– Det är för tidigt att sätta ut frostkänsliga blommor och att lägga undan vinterkläderna, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Veckan blir solig, men med lägre temperaturer. Kallare luft kommer ner över landet under tisdagen och det är risk för frost i hela Norrland. I Lappland så kan det bli riktigt kallt med många minusgrader.

Risk för frost på flera håll

Även onsdagen blir solig men blåsig. Så trots att det spås bli uppåt 15 grader i södra Sverige och på Västkusten, kan det upplevas som lite kallare.

Mot kvällen gör sig kylan påmind igen och det blir minusgrader i stora delar av landet. Frostrisken sträcker sig nu ända ner till de södra delarna av Sverige.

Mycket sol i helgen

Men på torsdag blir det varmare igen, och på fredag spås termometern visa uppåt 17-18 grader i Småland och på Västkusten, 13-15 grader i mellersta delarna av landet och runt 5 grader i norr.

– Högtrycket ligger envist kvar och ger soligt väder, säger Helen Tronstad.

Helgvädret ska bjuda på mycket sol enligt prognosen, men det kan dyka upp mer moln längst ner i söder och längst upp i norr, enligt Tronstad. Skidåkare i Lapplandsfjällen kan även vänta sig mer snö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.