Foto: TT

Soligt och varmt på påskdagen

Uppdaterad
Publicerad

Påskafton bjöd på temperaturer kring 17-18 grader i stora delar av landet. Högtrycksryggen fortsätter att ge klart väder under påskdagen.

Påskdagen bjuder på växlande molnighet i Norrland, med temperaturer kring tolv grader och en ökad molnighet västerifrån. Mot kvällen kan det däremot bli lite regnstänk över Jämtlandsfjällen.

I Svealand och Götaland räknar SMHI med goda solchanser.

– Det är en högtrycksrygg som ger det här klara vädret, säger Miguel Portal på SMHI.

På Västkusten kan kvicksilvret leta sig uppemot 19 grader, i övrigt åtminstone kring 16-17.

Sämre på annandagen

På annandagen ser det sämre ut. I Norrland drar sig under natten mot måndagen regnområdet sig vidare från Jämtland mot nordost och övergår så småningom i snö.

– På dagen klarnar det upp. Det blir mest uppehållsväder och temperaturer uppemot tio-tolv grader över Norrland, säger Miguel Portal.

Svealand får i stort sett uppehållsväder och växlande molnighet, medan ett regnområde drar in över Skåne och Blekinge och under kvällen letar sig upp mot Halland och Småland.

Soligt hela veckan

Resten av nästa vecka blir det fortsatt ”högtrycksbetonat”, säger SVT:s meteorolog Mats Andersson.

– Det blir ganska mycket sol och inte så mycket vind, så det blir nog rätt så skönt.

Påskaftonen bjöd på fint väder i stora delar av landet. 18,7 grader var den högsta uppmätta temperaturen, i Åsbräcka i Lilla Edet. I Floda i Lerums kommun var det 17,2 grader och i Delsbo i Hudiksvalls kommun 17,0 grader.

Helgens varma väder har som väntat fått björkarna att slå ut och just nu är det höga halter björkpollen i södra delarna av landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.