”Sportdryck saboterar träning”

Uppdaterad
Publicerad

Sportdrycker är inget för motionärer, slår fysiologiprofessorn Bengt Saltin fast. I synnerhet inte för den som vill bränna fett och gå ned i vikt.

-Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck efter ett träningspass tar bort effekten av passet. Och då kan man lika gärna stanna kvar i soffan, säger han till Svenska Dagbladet.

Endast vid långlopp

Endast vid långa, extremt ansträngande tävlingar som till exempel ett maratonlopp kan det vara motiverat med sportdryck, men inte under träning på motionsnivå, hävdar Saltin.

För vanliga motionärer rekommenderar Saltin vatten.

Allt fler svenskar tränar och motionerar regelbundet, och i takt med det växer det kommersiella intresset kring träning.

Statistik från Sveriges bryggerier visar på en ökning för försäljningen av sport- och energidrycker. Förra året såldes 14,7 miljoner liter. Det är två miljoner liter mer än året innan.

Producenterna tillbakavisar

Men att sportdryckerna inte har någon nytta eller till och med motverkar effekterna av träning håller inte producenterna med om.

Ann-Louise Kämpe, informationsdirektör på Carlsberg Sverige som tillverkar drycken Pripps Energy, säger att deras produkt utvecklats i samarbete med hälsoinstituutet GIH. Kämpe säger till Svenska Dagbladet att sportdrycken motverkar fysisk trötthet, med salter och långsamma sockerarter som ska ersätta förlorad vätska och ge energi före, under och efter träningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.