Strandremsa Foto: SVT

Stopp för miljöprojekt i havet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir helt stopp för nya projekt mot övergödning i haven. Det är en effekt av att regeringen skär ner anslagen till vattenmiljöarbete, besparingar som saknar motstycke, enligt länsstyrelserna. Det visar interna uppgifter som SVT tagit del av.

Dalbo båtsällskap i Stockholm hade tänkt göra en miljösatsning, ett projekt som nu ser ut att inte bli av eftersom bidragen i år har dragits in. En båtbottentvätt och en toatömningsstation för en halv miljon blir för dyrt utan bidrag.

-Jag förstår inte riktigt hur det går ihop när man ställer krav på ena hållet och sedan drar in pengarna för att kunna genomföra det, säger Mikael Ljunggren på båtklubben.

”Miljön tar stryk”

Båtklubbar är bara några av dem som blir utan bidrag nu när regeringens besparing på vattenmiljön blir verklighet. Länsstyrelserna måste spara 120 miljoner i år. Från 430 miljoner 2012 till 310 i år. Det beslutade Havs- och vattenmyndigheten i dag.

I ett internt beslutsunderlag från landets länsstyrelser som SVT tagit del av målas en mörk bild upp: Miljön kommer att ta stryk. Det blir inga nya projekt mot övergödning. 80 av 100 miljoner i så kallade LOVA-bidrag dras in. Bara påbörjade projekt får pengar i år. Det blir mindre pengar till kalkning och till andra åtgärder för att få friska sjöar och hav. Det blir sämre fiske och sämre vattenkvalité, till och med i sådan grad att Sverige får svårt att klara EU:s krav, varnar länsstyrelserna. I PM:et skriver arbetsgruppen:

Hotstatusen för flera fiskarter såsom ål och lax riskerar att öka. Det kan inte uteslutas att beslutet leder till att kalkningsprojekt läggs ner i förtid, vattenkvaliten försämras, biologisk återställning får skäras bort, att åtgärdsprojekt får skjutas på framtiden. Detta är en allvarlig sänkning av ambitionen i svenskt vattenarbete. Arbetsgruppens bedömning är att den havsmiljösatsning som initierades av regeringens tidigare miljöminister Andreas Carlgren är avslutad.

”Historisk nedskärning”

– Det är en redan underfinansierad verksamhet så det är inte bra alls. Det blir en nedskärning av historiska mått som görs helt utan konsekvensanalys, säger en av författarna Henrik C Andersson på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Naturskyddsföreningen är också starkt kritisk till nedskärningarna.

-Det är så att de här miljömålen lyser rött, myndigheter och forskare visar att de inte klaras av. Riksdagen misslyckas ju om man inte lägger mer pengar på hav och sjöar, säger ordföranden Mikael Karlsson.

 -Jag ser allvarligt på det här och för länsstyrelsernas verksamhet kommer det att bli ett tufft år, säger Henrik C Andersson.

Totalt sparar den borgerliga regeringen 235 miljoner i år på åtgärder för havs- och vattenmiljö. Anslagen minskas från 738 miljoner 2012 till 503 miljoner i år. Det är ett område där regeringen tidigare framhållit satsningar mot bland annat övergödning.

-Flera av de borgerliga partierna gick ju till val redan 2006 på att man skulle rädda Östersjön och satsa hårt på havsmiljön och vattenfrågorna. Då gjorde man en satsning och den var jättebra. Men den skärs ju ner nu på det mest drastiska sätt och det är inte acceptabelt, säger Mikael Karlsson.

Men statssekreteraren på miljödepartementet Anders Flanking (C) håller inte med om att det är en nedmontering av vattenfrågorna.

-Ser man fyra år bakåt och som vi har beräknat, fyra år framåt, så kommer det till och med vara lite mer de kommande fyra åren. Men ser man bara på 2012 så har havsmiljöanslaget minskat, ja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.