Foto: Scanpix

Straffen för vapenbrott skärps

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott. Minimistraffet ska höjas till fängelse till 1 år och maximistraffet höjs till 6 år.

Man vill även införa en särskild straffskala för synnerligen grovt vapenbrott.

Skjutvapen används allt oftare inom kriminella kretsar och bara för några veckor sen, sköts en person till döds med flera skott i Helsingborg.

Ny utredare

Regeringen skulle egentligen ha presenterat ett lagförslag i dagarna, men anser nu att de åtgärder som utredaren föreslagit, inte räcker till och ger nu, en ny utredare i uppdrag att skärpa minimistraffet för grovt vapenbrott.

– Syftet med det är att få en bättre helhet i vad det gäller att ingripa mot vapenbrott, säger justitieminister Beatrice Ask (M), till SVT Nyheter.

– Vi har haft stora problem med skjutningar och det är för mycket vapen i omlopp. Genom att höga den lägre nivån i straffskalan så får polisen bättre möjligheter i att ingripa.

Nytt  brott

Förutom höjt minimistraff höjs även maximistraffet från fyra till sex års fängelse. Regeringen vill också införa en särskild straffskala för ett nytt brott, ”synnerligen grovt vapenbrott”.

Utredaren ska även överväga om grovt vapenbrott ska kriminaliseras på försöks- förberedelse- och stämplingsstadiet.

– Det markerar allvaret att man lyfter upp hela straffnivån. Jag är angelägen om att få på plats skärpningar inom vapenlagstiftningen och räknar med att vi kan lägga ett förslag till riksdagen under våren, säger Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.