Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank. Foto: Sydbank

Strejk skadar ekonomiskt utsatt Norwegian

Uppdaterad
Publicerad

Den segdragna strejken inom flygbolaget Norwegian riskerar att ytterligare skada det ekonomiskt utsatta bolaget. Det säger flyganalytikern Jacob Pedersen vid danska Sydbank.

I går meddelade Norwegian att man ställer in i stort sett alla inrikesflyg i Skandinavien. Orsaken är konflikten med pilotfacken i Norge och Sverige. Att så många flygplan tvingas stå på marken kostar stora pengar för bolaget. Jacob Pedersen kan dock inte säga exakt hur mycket.

– Troligen handlar det om mångmiljonbelopp varje dag som Norwegian förlorar just nu, säger han.

Norwegianstrejken

Brakförlust i fjol

Det är bara veckor sedan Norwegian presenterade en brakförlust under fjolåret. Under fjärde kvartalet uppgick förlusten före skatt till 1,2 miljarder kronor. Jacob Pederson menar dock att den aktuella strejken främst innebär att bolagets rykte kan få sig en törn.

– Om nu Norweigan också blir förknippat med strejker kan människor komma att välja SAS istället, trots att SAS haft många konflikter med fackförbunden. Norwegian har tidigare inte haft några strejker bland personalen. Men om det nu blir fler efter den som pågår. Då kan bolaget komma att få problem, säger Jacob Pederson.

”Ödesfråga för Norwegian”

Konsulten och experten på flygbranschen Anders Lidman menar att strejken kan vara en ödesfråga för Norwegian. Flygbolagen är pressade i dag och marginalerna små.

– Om man ska kunna konkurrera med utländska flygbolag måste det finnas en flexibilitet i bolaget. Om Norwegian ger sig för de strejkande kan det innebära att man tappar i flexibilitet och därmed i konkurrenskraft. Jag är inte fientligt inställd till fackförbunden. Men det här är en realitet om Norwegian ska kunna konkurrera med till exempelvis Ryanair, säger Anders Lidman.

”Personligt för vd:n”

Jacob Pedersen tror också att den här strejken har blivit väldigt personlig för Norwegians huvudägare och vd, Björn Kjos.

– Bolaget är Kjos bebis och livsverk. Han måste nu visa att ledningen för bolaget har kontroll och att det är de som sköter beslutsfattandet. Det är viktigt för företagets framtid, säger Jacob Pedersen.

”Inte slutet för bolaget”

Varken Anders Lidman eller Jacob Pedersen tror att strejken förvärrar ekonomin så mycket att det är fara för flygbolagets långsiktiga ekonomi.

– Det gäller att de kan konkurrera med andra bolag. Men de har tjänat pengar och varit stabila tills förra året. Så jag tror inte att det är någon fara på taket. Och om strejken inte pågår så länge och inte upprepas många gånger i framtiden kommer folk att glömma. Folk går på pris och är inte så långsinta, säger Anders Lidman.

– De kommer att vända det här. Och om de får ont om kontanter kan de sälja flygplan och leasa dem tillbaka, säger Jacob Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet