Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

Striden om brytpunkten

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om brytpunkten är mandatperiodens hårdaste konfrontation mellan regeringen och oppositionen. I dag tar de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna i riksdagens finansutskott ytterligare ett steg mot det som kan bli regeringens största nederlag.

Brytpunktsbrottningen är höstens följetong i flera avsnitt. I den senaste fasen, när de rödgröna skulle votera och uppmana Fredrik Reinfeldt att ta tillbaka sitt brytpunktsförslag, förlorade de rödgröna omröstningen.

Det berodde på att socialdemokraterna Mikael Damberg och Carina Hägg och vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, som trots hög svansföring missade omröstningen.

Val 2014

Beskedet kommer inte än

I dag kommer en ny del i processen kring brytpunkten, där de rödgröna i riksdagens finansutskott förväntas lägga fram ett förslag om att avskaffa brytpunkten. Jimmie Åkesson har sagt att han ställer sig bakom förslaget.

Först i december kommer det slutliga beskedet om de rödgröna och Sverigedemokraterna kan stoppa regeringens förslag att sänka skiktgränsen för när man ska betala statlig skatt. Den kamp som pågår mellan de politiska motståndarna utspelar sig på olika plan.

Intern kritik mot Stefan Löfven

Socialdemokraternas stående kritik mot regeringen är att den sänker skatten för lånade pengar och att skattesänkningarna i första hand gynnar dem som tjänar mest. Tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet ville Socialdemokraterna till att börja med förhindra att det femte jobbskatteavdaget införs från årsskiftet.

Men för det finns ingen majoritet i riksdagen, eftersom Sverigedemokraterna vill ha ett femte jobbskatteavdrag. Och när det väl är infört accepterar Socialdemokraterna det för dem så förhatliga jobbskatteavdraget. Stefan Löfven har fått hård kritik från de egna partikamraterna för att han inte river upp den skattesänkningen vid en eventuell valseger nästa år.

Förslaget skräddarsytt för Sverigedemokraterna

Det ser ut som en eftergift åt de interna kritikerna när Stefan Löfven istället försöker sätta stopp för regeringens förslag att höja brytpunkten för statlig skatt tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet. Den här gången ser de rödgröna partierna ut att få en majoritet med sig – tillsammans med Sverigedemokraterna. Det är känsligt eftersom att alla riksdagspartier gör vad de kan för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande.

Socialdemokraterna kontrar med att regeringen får igenom stora delar av sin politik med hjälp av Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna säger också att de lägger fram sin politik och att det är upp till Sverigedemokraterna att rösta hur de vill. Men de talar tystare om att utformningen av förslaget om brytpunkten är skräddarsytt för att göra det möjligt för Sverigedemokraterna att stödja det. Att påverka skattepolitiken, en av Alliansens grundbultar, är den största triumfen för Sverigedemokraterna sedan de kom in i riksdagen 2010.

Dragkamp om regelverket

Vid sidan av själva sakfrågan pågår dragkampen om regelverket. Alliansen hävdar att de rödgröna och Sverigedemokraterna bryter mot praxis i budgetreglerna. Enligt den tolkningen får man inte bryta ut någonting, vare sig utgifter eller inkomster, från det som är helheten i regeringens budget.

De rödgröna anser att det är tillåtet att göra förändringar som inte minskar utan tvärtom ökar statens inkomster. Vem som har rätt strider även experterna om. Talmannen gör en utredning om saken. Och frågan kommer sannolikt också att behandlas av riksdagens konstitutionsutskott.

Så än är sista ordet inte sagt i brytpunktsbråket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet