Foto: TT

Rekordstort sug efter ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna väljer allt oftare ekologiska produkter i matbutiken och på Systembolaget. Första halvåret i år ökade efterfrågan på ekologiska livsmedel med 30 procent.

Suget är så stort att de ekologiska varorna ofta tar slut, skriver Dagens Nyheter. Framförallt är det ekologiska bananer och vindruvor som går bra.

Även Systembolagets ekologiska viner och öl ökar i försäljning. Förra året såldes det ekologiska varor för nära nio miljarder kronor inom detaljhandeln i Sverige.

”Ökningen i Sverige unik”

– Jag har inte varit med om något liknande. Det här är jättejättebra försäljning. Jag vågar säga att ökningen i Sverige är unik både ur ett nationellt och ur ett globalt perspektiv, säger Cecilia Ryegård på den oberoende analysfirman Ekoweb till Dagens Nyheter.

Ett av de viktigaste skälen till att försäljningen ökar är att butikerna breddat sitt sortiment av ekoprodukter, säger Kravs vd Lars Nellmar till Dagens Nyheter.

Att man säljer mer ekologiska produkter, har lett till ökad produktion och lägre priser, enligt Cecilia Ryegård. Flera av de stora livsmedelsföretag har nu egenproducerade ekologiska produkter, vilket Ryegård säger har minskat prisgapet mellan ekologiska och övriga produkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.