Nyförlöst bebis ammas av sin mamma. Risken att få hjärnblödningar dubbleras om barnet blir förlöst med sugklocka. Foto: Anna Rehnberg/TT

Ökad risk för hjärnblödning med sugklocka

Uppdaterad
Publicerad

Risken för allvarlig hjärnblödning är mer än dubbelt så stor för barn som blir förlösta med sugklocka i stället för akut kejsarsnitt. Även för mamman kan det innebära svåra förlossningsskador. Det visar ny forskning från Karolinska institutet.

– Tidigare forskning har visat att risken för hjärnblödning efter kejsarsnitt är lika hög som vid sugklocka. Vår studie visar att risken för hjärnblödning är dubbelt så stor vid förlossning med sugklocka jämfört med vanlig vaginal förlossning och att förlossning med kejsarsnitt inte medför någon förhöjd risk, säger docenten Cecilia Ekéus.

Hjärnskador och kramper

Användandet av sugklocka kan även medföra andra hjärnskador och kramper. Den risken är dock lika hög som vid akuta kejsarsnitt. Därför ser forskare främst en koppling mellan sugklockor och hjärnblödningar.

Förlossningsskador

Det finns alltid en anledning till varför man använder sugklocka, oftast beror det på att barnet inte mår bra. Därför är både sugklocka och akuta kejsarsnitt återgärder som används för att rädda liv.

– Det är förvånande att så få studier har fokuserat på konsekvenserna av förlossning med sugklocka när nästan tio procent av alla förlossningar slutar med sugklocka, säger Ekéus.

Med försiktighet

Hon vill dock understryka att det handlar om en ovanlig komplikation. Under tolv år hittade forskarna 166 fall där barn fått hjärnblödning efter förlossning med sugklocka.

– Men hjärnblödning är ett allvarligt tillstånd som kan leda till allvarliga komplikationer. Därför är det otroligt viktigt att förebygga, säger Ekéus.

Cecilia Ekéus säger att forskningen inte pekar på att användandet av sugklocka bör upphöra, men att man ska vara medveten om riskerna och användandet ska göras med försiktighet.

– Risken för hjärnblödning är särskilt stor hos korta kvinnor med stora barn, säger hon.

För mamman finns även en ökad risk för allvarliga bristningar i underlivet.

Studien ingår i ett större forskningsprojekt vid Karolinska Institutet om risker och komplikationer med sugklocka. Projektet leds av docenten Cecilia Ekéus i nära samarbete med professor Mikael Norman.

I kväll kan du chatta med experterna om förlossningsskador. Ställ dina frågor här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet