Det är risk för halka på vägarna i norra Sverige på juldagen. Foto: TT arkiv

Svår halka i delar av Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket varnade för svår halka i norra Sverige under juldagen.

Trafikverket varnade för ishalka i Västerbotten och Norrbotten under juldagen.

– Det ligger en isbark på vägen i de här områdena och det kan bli väldigt halt. Det kan även vara spår som frusit på efter att det har regnat och därefter blivit kallare, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det gäller att verkligen sänka hastigheten, kanske så lågt som till 10-15 kilometer i timmen. Man kan inte skynda i trafiken i dag, man måste känna sig för och anpassa farten.

Halka stoppade prästens predikan

 Halkan stoppade bland annat prästen Jan-Olof Ellebrink från att hålla julottan i Borgafjälls kyrka utanför Dorotea, skriver Västerbottenskuriren.

Tre gånger under bilfärden till kyrkan höll han på att åka i diket, men då han kom till Avaträsk fick det vara nog. Vägen var för farlig. Han och chefen beslöt att ställa in julottan på grund av extremhalkan.

– Vädrets makter rår man inte på, och det är inte värt att riskera livet, säger Jan-Olof Ellebrink till tidningen.

Packad snö

Även inlandets vägar kan vara mycket hala med lager av packad snö. Längre nordväst, i fjällområdena, är E10, E12 och väg 95 avstängda under förmiddagen efter att gårdagens hårda vindar bildat drivor av snö och is.

SMHI spår fortsatt halka i de norra delarna av landet under eftermiddag och kväll på juldagen, då kalla vägbanor fryser i regnet. Under annandagen väntas dock regnet lugna sig och det blir uppehåll.

Mildväder i söder

Södra Sverige ska dock klara sig från halka under juldagen och får fortsatt milt väder.

Värre var det med översvämningar under julaftonen i de södra och västra delarna av landet.

– I Västra Götaland har det varit stora mängder vatten på vissa vägar, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Ett flertal träd föll också i den hårda vinden. Och på Öresundsbron avråddes lastbilar och andra högre vindkänsliga fordon från att köra under julaftonskvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.