Foto: SVT

Många olyckor på blixthala vägar

Uppdaterad
Publicerad

Många bilister överraskades av halkan på vägarna i dag. Mot kvällen väntas fortsatt och tilltagande halt väglag i Svealand och Götaland.

Täta väderomslag med snö, följt av regn, följt av kallt uppklarnande väder har gjort vägarna blixthala på många håll i landet.  Bara i Stockholm har ett 40-tal trafiklolyckor inträffat hittills i dag.

När vädret är som det varit de senaste dagarna, med temperaturer som rör sig upp och ner över nollstrecket, är också risken för halka som störst, säger Roger Falk på Trafikverket.  Även vid plusgrader kan is bildas om vägarna är kalla.

– Det kan se ut som en bar väg som är halkfri men det kan vara is på den ändå. Det gäller att vara försiktig, säger han.

Problemen väntas tillta när ett regnområde drar österut över stora delar av Svealand med snöblandat regn under kvällen och natten. Även i Götaland är risken för ishalka hög, med regn under natten och uppklarnande under morgonen.

Inställd busstrafik

Den allvarligaste olyckan inträffade söder om Borgholm tidigt i morse när en personbil med sex personer körde av vägen och voltade. En man i 25-årsåldern skadades allvarligt.

I Sörmland har länstrafiken stora problem och i Eskilstuna har all landsbygdstrafik, förutom bussarna till Nyköping, ställts in till följd av det besvärliga väglaget. 

I Blekinge överraskades flera bilister av blixthalkan på E22. Inte mindre än tre bilar åkte av vägen under tisdagsmorgonen.

Skadades allvarligt när bil voltade

Mellan Åtvidaberg och Överum voltade i morse en personbil och landade på taket. Inga personskador har rapporterats. Olyckan inträffade på riksväg 35 där räddningstjänsten rapporterar om mycket svårt väglag.

Utanför Örebro har två lastbilar och en tankbil fastnat eller ställt sig på tvären till följd av halkan.

För de östra delarna av Svealand och södra Norrland råder frosthalka under dagen. Väderomslaget i Svealand har skapat fuktig luft som rör sig upp över landet.

Utanför Gävle körde en lastbil i natt in i ett vajerräcke och drog med sig 40 stolpar. Under bärgningsarbetet, som tog flera timmar, fick trafiken dirigeras om till gamla E4:an.

Kolonnkörning i fjällen

I norra och mellersta Norrland råder fortsatt mycket snöhalka. Ett snöfall drar norrut under dagen med kraftiga vindar på många håll.

– Samtidigt är det väldigt kallt. Då bildas fluffig snö som kan ge snörök på vägarna. Man kan vara särskilt uppmärksam när det yr efter lastbilar, säger SVT:s meteorolog Per Holmberg.

På vissa sträckor i fjällen har bilar tvingats till kolonnkörning, där fordonen får vänta och köra i kolonn efter en plogbil för att inte riskera att köra fast i snödrivor. Det gäller väg 95 mot Bodö i Norge och E10 mot Narvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.