Svensk kan hindra cancerspridning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare vid Universitetssjukhuset MAS har hittat ett protein som förhindrar att cancertumörer sprids. Upptäckten kan ge nya förutsättningar att bekämpa bland annat bröstcancer, uppger SVT:s Rapport.

Omkring 7.000 kvinnor i Sverige drabbas varje år av bröstcancer. Det är viktigt att diagnosen ställs i tid eftersom cancerformen ofta sprider sig som dottersvulster.

Det aktuella proteinet testas i dag på djur. Om tio år kan substansen finnas tillgänglig som läkemedel om allt går enligt planerna.

Revolutionerande upptäckt

Att stoppa spridningen av dottersvulster, så kallade metastaser, har länge varit en ouppnåelig dröm. Om man kan förhindra att enstaka celler tar sig ut i lymf- eller blodbanorna står man inför helt nya möjligheter.

Tommy Andersson, professor i Experimentell patologi vid MAS i Malmö, tror att det aktuella proteinet kan vara lösningen. Det skulle till exempel kunna användas på en patient som tvinga vänta på operation och förhindra att metastaserna sprids under tiden.

-Sedan, efter man har blivit opererad vet man att så småningom finns risk för att man får en återkomst i form av metastaser. Man skulle kunna stoppa och förhindra det med den här typen av substans, säger Tommy Andersson till Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.