Svensk misstänks för krigsbrott

Publicerad

Den serbiska styrkan föste in män och pojkar i några hus i byn, mejade ner dem och tände på. Nu misstänker serbiska krigsbrottsåklagare en svensk man för delaktighet i en massaker i Kosovo 1999.

Misstankarna bekräftas för TT av både åklagarkammaren för krigsbrottsmål i Belgrad och en annan insatt källa. I en pågående rättegång i Serbien om massakrer i flera kosovoalbanska byar nämns svensken bland flera nya formellt misstänkta.

Den numera svenske medborgaren bor i en stad i Mellansverige men är ursprungligen serb från Kosovo.

Den serbiska åklagarkammaren vill inte säga varför svensken, som är i 35-årsåldern, just nu förs fram som formellt misstänkt i målet. Anonyma källor säger dock att misstankarna är starka och att ett åtal troligen är nära.

Anhölls och släpptes

Mannen har figurerat länge i utredningen.

– Serbiska utredare har förhört honom här, men det var länge sedan, säger Sven-Åke Blombergsson, svensk krigsbrottsutredare.

Han förhörde flera gånger själv mannen. Han anhölls 2010 misstänkt för mord och krigsförbrytelser i byn Cuska i april 1999, där 41 civila kosovoalbaner dödades av en serbisk styrka. Men Stockholms tingsrätt släppte honom och han avskrevs från utredningen.

– Han bekräftade att han var i byn den dagen och var med på operationen, men vi kunde inte styrka medverkan, säger Blombergsson.

Mannen, som var reservist i armén, sade sig inte ha känt till vad som planerades och hävdade att han körde en lastbil därifrån innan dödandet började.

Avlyssnat samtal

Varken åklagaren, polisen eller de försvarsadvokater som arbetat med fallet i Sverige känner till de nya uppgifterna från Serbien. Enligt en källa har åklagaren där länge planerat att få mannen överlämnad. Det går dock inte eftersom han är svensk. Teoretiskt, om serberna delar med sig av nya bevis, skulle han kunna ställas inför rätta här.

En bekant till mannen, en annan kosovoserb bosatt i Sverige, dömdes 2012 till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för delaktighet i massakern, men friades av Svea hovrätt. I polisutredningen finns ett inspelat samtal mellan de båda från 2010. I samtalet är de upprörda över att de män som nu står inför rätta i Belgrad just har gripits. Den nu misstänkte säger bland annat: ”Om någon av dem börjar prata kommer det att bli kärvt.”

Fakta: Massakrerna kring Pec

Massakern i Cuska och två andra byar utanför Pec i Kosovo är de kanske mest väldokumenterade från kriget i slutet på 1990-talet.

Albanerna skulle fördrivas. Det skedde i krigets slutskede medan Natobomber föll över Serbien.

I Cuska slog halvmilitära grupper med namn som Schakalerna och Blixtmilisen till i gryningen den 14 juni 1999. Medlemmarna hade ”smeknamn” som Döden och Rambo.

Bara i Cuska dödades 41 män och pojkar. De sköts och brändes inne, men mirakulöst överlevde några personer och kunde berätta.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.