Foto: TT

Sverige – ett paradis för spammare

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska lagen mot skräppost – så kallad spam – är svag, mycket svagare än omvärldens. Det gör Sverige till ett paradis för spammare. Konsekvenserna för samhället är stora.

I Sverige är det förbjudet att skicka skräpmejl. Men bara till privatpersoner. För företag och organisationer ger lagen inget skydd mot spam.

– Vi har en unik situation i Sverige eftersom det är tillåtet att skicka skräppost från företag till företag, eller från företag till offentlig verksamhet. Det är inte många platser i världen där det är tillåtet att skicka reklam på det sättet, säger Stefan Thelberg, VD för it-säkerhetsföretaget Stay Secure.

SVT granskar spam-industrin

Han ser att spam-floden i andra länder är mycket mindre. I Norge har man betydligt strängare lagar än i Sverige. I Danmark är spam helt förbjudet. I USA sitter flera spammare i fängelse. Men Sverige är fantastiskt – för den som vill skicka spam.

– Det som hänt i Sverige är ju att vart och varannat företag fått upp ögonen för att man kan marknadsföra sig via e-post – utan regleringar. Det är nånting som fler och fler utnyttjar, säger Stefan Thelberg.

Svensk spam ökar

Den som tror att skräpmejl kommer från länder och servrar långt bort får tänka om. Stefan Thelberg ser att antalet svenska avsändare av spam ökar och att deras andel av den totala spamfloden ligger kring tio procent.

– Det är ett enormt problem som inte uppmärksammas så mycket. E-post är kanske vårt viktigaste sätt att kommunicera på i dag. Ändå har vi ingen lösning på problemet att våra mejlboxar blir nerlusade med skräp. Det kostar otroliga summor pengar, inte minst för offentliga verksamheter.

Som SVT tidigare berättat kostar bara det dagliga rensandet av skräppost en kvarts miljard kronor varje år för samhället. Vad haverier eller kapningar kostar finns det inga beräkningar på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar spam-industrin

Mer i ämnet