Sverige slår Kina och USA i ny medaljliga i OS

Uppdaterad
Publicerad

Kina och USA i all ära, men de riktiga vinnarna i OS medaljliga är egentligen Grenada, Nya Zeeland och Slovenien, visar statistik som SVT har tagit fram.

Det kanske inte är så konstigt att Kina med sina 1,3 miljarder människor fram till lunchtid i dag tagit sammanlagt 73 medaljer och USA med drygt 300 miljoner tagit 70 medaljer enligt den medaljlista som brukar publiceras.

Men äras den som äras bör. Ju färre invånare desto färre chanser att få fram elitidrottsmän och kvinnor. SVT har tagit fram en medaljliga som tar hänsyn till befolkningsmängden. Vinnare då blir Grenada med drygt 100.000 invånare som har tagit ett guld. Kanske ännu mer imponerande är Nya Zeeland som med bara 4,5 miljoner invånare kämpat sig till 9 medaljer. Och Slovenien med 2 miljoner invånare har hittills tagit 4 medaljer.

OS i London 2012

Kina skulle behöva två tusen medaljer för att åter komma i topp.

Och med samma sätt att räkna rusar Sverige från dagens 30:e plats, till en hedrande 16:e plats. VI har en medalj per 1,6 miljoner. Hade Rolf Göran Bengtsson inte tvingats bryta i dag hade vi kunnat klättrat ytterligare och kanske passerat värdlandet Storbritannien som annars  är det enda ”stora” land som ligger högt på listan.

För USA och Kina blir resultatet däremot katastrofalt. USA rasar till plats 41 och Kina till plats 58!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i London 2012

Mer i ämnet