Sverige tar inte upp nätövervakningen med Obama

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att ta upp den känsliga frågan om USA:s övervakning av internet och mail som avslöjats av Edward Snowden.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) säger till nyhetsbyrån AP att ”internetövervakning sker överallt i världen” och att ”vi är inte helt oskyldiga själva. Vi utför både underrättelse- och säkerhetsoperationer på nätet, men detta är reglerat i lag”.

Bildt sade också att EU redan nu för samtal med USA om dataintegritet.

USA:s avlyssning

Demonstranter väntas protestera mot den omfattande övervakning av internet som amerikanska NSA bedrivit både inom och utanför landets gränser och som den amerikanske ”visselblåsaren” Edward Snowden avslöjat.

I dag kom nya avslöjanden kring USA:s massiva övervakning som skakat världen. Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på Mexikos och Brasiliens presidenters e-post, avslöjar brasilianska Globos.

Tv-programmet Fantastico visade vad som uppgavs vara NSA-dokument från juni 2012, med meddelanden från Mexikos president Enrique Peña Nieto, som vid tillfället var presidentkandidat.

Annan dokumentation visade kommunikation mellan Brasiliens president Dilma Rousseff och hennes topprådgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet