Foto: TT

Sveriges miljöavtryck växer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lämnar allt större ekologiska fotavtryck. 2012 krävdes 3,4 jordklot om alla skulle leva som svenskarna, i dag krävs resurser från 3,7 planeter, visar Världsnaturfondens rapport Living Planet.

Resultatet är att Sverige klättrar från trettonde till tionde plats i ”värstingligan”, skriver företrädare för WWF i Sverige på DN Debatt.

Enligt rapporten skulle det gå åt 3,7 jordklot om alla skulle konsumera som svenskar. Skogen och fisket hinner inte återväxa i den takt vi förbrukar. Och naturen klarar inte att ta hand om växthusgaser lika snabbt som vi släpper ut dem.

I den förra rapporten som kom för två år sedan låg Sverige på trettonde plats. Före oss på listan i dag finns länder som Saudiarabien, Belgien, Singapore och USA.

Konsumtionen ökar i takt med att den biologiska mångfalden minskar. Populationerna av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler har minskat med 52 procent sedan 1970. Sötvattenarter har minskat med hela 76 procent.

Svenskarna en för god självbild

WWF ser fyra anledningar till att Sverige hamnar allt högre upp på värstinglistan. Dels att konjunktursvackan varit högre i andra länder, medan svenskarna konsumerat allt mer. Dessutom konsumerar vi mycket kött och släpper ut allt mer. Slutligen har vi en energikrävande fordonspark.

”Sverige och vi svenskar har en självbild att vi är en god kraft i världen och tar ett stort ansvar. Men faktum är att vi också är stora konsumenter med stora fotavtryck. Vi har goda förutsättningar att visa vägen och gå före mot ett hållbart samhälle. Det är hög tid att vi lever upp till vår egen självbild”, skriver WWF i DN.

De uppmanar den nya regeringen att skärpa skogspolitiken och tvinga banker att redovisa klimatpåverkan.

Även globalt ser det oroande ut, skriver WWF:s företrädare.

”Mänsklighetens anspråk på planetens resurser är nu drygt 50 procent större än naturens förmåga att förnya dem. Det skulle behövas 1,5 jordklot för att producera resurserna som går åt till att underhålla vårt nuvarande ekologiska fotavtryck.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.