En chef anställd på SVT har avskedats efter att hen stulit pengar. Foto: SVT Martina Nord

SVT avskedade chef efter pengafusk

Uppdaterad
Publicerad

SVT avskedade idag en chef efter att personen avslöjats med att ha stulit företagets pengar.

Det var vid en intern kontroll som det avslöjades att chefen tillskansat sig en summa pengar för eget bruk. Det handlar om en person på chefsnivå med ekonomiskt ansvar, men utan personalansvar och som inte är känd för tv-publiken, berättar Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, som inte vill säga var i företaget personen har arbetat, eller om det är en man eller kvinna.

– Personen har erkänt, vi har haft en bra dialog, och vi har för avsikt att polisanmäla det misstänkta brottet inom en snar framtid.

Medier

Vill inte säga summan

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det kan jag inte gå in på, men tillräckligt för att personen ska avskedas.

Var går den gränsen på SVT?

– Vi har ju såklart diskuterat det här fallet fram och tillbaka, och det är en bedömningsfråga, men eftersom vi arbetar med licensmedel så känner vi ett stort ansvar för de medlen, och då var det denna bedömning vi, och i slutändan VD, landade i.

Ska se över rutiner

SVT har som andra företag ett attesteringssystem där mer än en person måste vara inblandad för att pengar ska kunna flyttas, men Sabina Rasiwala vill inte säga hur systemet kringgåtts.

– Vi vet hur det har gått till och ska nu se över våra rutiner och föra en intern dialog så att det inte går att göra så här igen, men vi har ju en god intern kontroll.

Respekt för licensbetalarna

Skadar detta SVT?

– SVT är en arbetsplats som alla andra, men i det här fallet är vi extra måna om att göra rätt eftersom det är licenspengar det handlar om. Vi har stor respekt för alla dem som betalar licensavgiften och tar därför detta på allra största allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet