SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Margit Silberstein: Det blir en hård valrörelse – många vill hämnas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kommer att bli en hård valrörelse med många som vill hämnas. Det säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein efter Stefans Löfvens besked att regeringen kommer att utlysa extra val.

Margit Silberstein menar att det inte hade förändrat läget om Stefan Löfven hade avgått och låtit talmannen sondera terrängen för en ny regering.

– Det fanns också en risk att Alliansen hade tagit över om Löfven hade avgått. Det vill inte Socialdemokraterna.

Decemberöverenskommelsen

Vem styr fram till extravalet?

– Det är Stefan Löfven som är statsminister fram till extravalet. Det kommer bli en sorts vakum. Och politiken kommer bli stillastående, menar SVT:s kommentator.

Hur ska Stefan Löfven kunna regera med en alliansbudget?

– Det är bara en nödsituation. Stefan Löfven har gjort det tydligt att han inte tänker styra landet utifrån en borgerlig politik.

Kommer Socialdemokraterna att gå till val på sin budget?

– De kommer att gå till val på den budget som blev nedröstad. Det är en gemensam budget med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Man har sagt idag att man ska gå till val en och en, men med en gemensam budget.

Vilka kan tänkas vinna på det här extra valet?

– Sverigedemokraterna kommer vilja göra valet till ett val om invandringspolitiken igen. Det är möjligt att de kommer vinna röster på det. Det är svårt att säga om väljarna kommer straffa SD för att man fällde budgeten och ställde till med en historisk regeringskris.

Vilka blir förlorarna i extravalet?

– Det kommer säkert bli en valrörelse där Alliansen kommer utmåla Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att orsaka kaos och inte vara regeringsdugliga. Ett av Moderaterna och Alliansens problem kommer bli att man måste bedriva valrörelse med en statsministerkandidat som är relativt okänd för vanligt folk. Parhästarna Reinfeldt och Borg finns ju inte tillgängliga längre.

Är det troligt att det kommer att bli ett tydligare parlamentariskt läge?

– Opinionsmätningarna visar att det skulle bli ungefär samma resultat igen. Men det behöver det inte bli. De etablerade partierna riskerar att SD blir vågmästare igen. Och då blir det lika svårt att styra som nu. SD har hotat med att fälla alla regeringar som ger mer pengar till invandring. Socialdemokraterna kommer också att lägga skulden på Alliansen för att de inte ville samarbeta för att undvika en regeringskris.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet