Foto: SVT

SVT:s vd: För tidigt att döma ut programmet

Uppdaterad
Publicerad

Är det rätt att lägga licenspengar på att producera lättsam underhållning, frågar sig kritikerna efter SVT:s nya underhållningsprogram Under samma tak.

En av de högljudda kritikerna mot satsningen Under samma tak är Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Hon menar att serien är ett av många tecken på att SVT håller på att röra sig mot mer underhållning och lättsamt innehåll.

– Jag tycker att det är oroande. Vi befinner oss i en medieverklighet där de kommersiella mediehusen har det oerhört tufft. Journalister förlorar jobben, tidningar läggs ner och slås ihop. I sådana tider tycker jag att public service behöver ta sitt uppdrag på än större allvar och verkligen publicera kvalitetsinnehåll, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Medier

”För tidigt att döma”

Men SVT:s nytillträdda vd Hanna Stjärne tycker att det är för tidigt att döma ut programmet efter premiäravsnittet.

– Man behöver få tid att titta en tid och se hela serien för att få en bild av vad det innebär, tycker hon.

Hon duckar för frågan om dokumentären ska klassas som ”public service”. Men generellt är det viktigt att SVT gör program som handlar om och diskuterar relationer, säger hon.  

– Vi måste också kritiskt fråga oss varför det är program som handlar om relationer som hamnar i den här debatten.

”Stora luckor i tablån”

Hanna Stjärne håller inte med om att SVT rört sig bort från kvalitetsjournalistiken. Med hänvisning till en rapport av medieforskaren Kent Asp hävdar hon att utvecklingen de senaste tio åren snarare blivit att SVT mer än någonsin skiljer mot andra kanaler när det handlar om satsningar på kultur och samhällsjournalistik kontra underhållning.

Men Karin Olsson tycker att det ”det finns enorma luckor i tablån”.

– Vi saknar ett konst- och filmmagasin. Ett samhällsprogram som inte är så animerat som SVT Debatt utan mer fördjupande. Och när hörde vi senast ett kvalificerat samtal om teater i SVT? frågar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet