Ta emot flyktingar ska löna sig

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som tar emot många nyanlända flyktingar i förhållande till sin folkmängd kommer att få högre ersättning från staten i fortsättningen.

Kommuner med lågt mottagande kommer däremot att få sänkt ersättning, enligt ett förslag från regeringen.

Totalt ska ersättningen till kommunerna öka med drygt 1,1 miljarder kronor 2014-2017.

”Solidaritet ska löna sig”

– Kommuner som Södertälje och Eskilstuna kommer att få högre ersättning och Vellinge och andra får lägre. Det är en tydlig signal till de som inte tar solidariskt ansvar. För mig är det tydligt att solidaritet ska löna sig, förklarar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på en presskonferens.

Han ser ingen risk för att de kommuner som redan i dag tar emot få flyktingar nu kommer att ta emot ännu färre när ersättningen sänks.

– Nej, det är ett starkt incitament för att ta emot fler. Det är stötande att några kommuner tar emot så få. Flyktingmottagandet är ett nationellt ansvar, säger Ullenhag.

En av de kommuner Ullenhag nämner i detta stötande sammanhang är Vellinge.

Vellinge tar emot 1 flykting per 1.000 invånare, medan en kommun som Sorsele tar emot 25 per 1.000 invånare.

Men Vellinges högsta politiker Lars-Ingvar Ljungman (M) är inte säker på att den ökade ersättning som föreslås kommer ha någon betydelse.

– Den är ett steg i rätt riktning, men det kan finnas en risk att det inte är tillräckligt, säger han till Sydnytt.

Träder i kraft 2014

Det nya ersättningssystemet träder i kraft 2014 och innebär bland annat att grundersättningen en kommun får för att teckna avtal om flyktingmottagande sänks från 444.000 kronor till 222.000 kronor.

Samtidigt höjs ersättningen för de kommuner som tar emot flyktingar från anläggningsboenden. Utöver schablonersättningen får en kommun 15.000 kronor per individ. De kommuner som tar emot högre än medianvärdet för riket får också extra pengar.

Krav på arbete

Andra förändringar som görs är att startpunkten för etableringsplanens 24 månader med stödinsatser flyttas till den tidpunkt då en nyanländ med uppehållstillstånd tas emot i en kommun.

I dag gäller den från det att uppehållstillstånd beviljats. Syftet är att öka incitamenten för såväl nyanlända som kommuner att påskynda kommunplaceringen.

Ett annat förslag som kommer under hösten är krav på nyanlända att acceptera ett erbjudande om lämpligt arbete. En sanktion – oklart vad – kommer att införas för de som inte gör det.

– Vi ska närma oss hur a-kassan fungerar, där man i dag är skyldig att acceptera ett anvisat arbete, sade Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.