– Den feministiska kampen är den viktigaste kampen vi har i dag. Det handlar om att stötta den kampen, säger Filip Nyström om varför han tatuerar sig i dag. Foto: Filip Nyström

Tatuerar sig för kvinnokampen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnodagen till ära har Jonna Laurin och Therese Lopez startat kampanjen ”Gadda för Gudrun”, för dem som vill fira den feministiska kampen med en tatuering.

De är två privatpersoner som vill göra något symboliskt och positivt för att fira den internationella kvinnodagen, och tänkte att fler säkert också ville det, berättar Jonna Laurin, den ena initiativtagaren till eventet.

–  Det är något peppigt. Den feministiska kampen sker oftast hemma i ensamhet. Vi ville göra något kul och symboliskt som alla kan var med på, något som inte bara var storstadsbaserat.

Det är ganska djärvt att uppmana folk att tatuera in budskap?

– Men det gör vi inte. Det är ett forum för engagemang. Alla som är med vill inte tatuera sig, men har ändå tyckt att det är roligt. Många är med för att bli inspirerade, säger Jonna Laurin.

Ingen tatuering för Gudrun

Hittills har deras kampanj på Facebook över 500 deltagare, och det rullar in bilder på olika varianter av nytatuerade kvinnosymboler.

Gudryn Schyman (FI) har sagt till TT att hon känner sig smickrad över att kampanjen bär hennes namn (”Gadda för Gudrun”), men hon kommer inte själv att sätta sig under nålen.

Responsen från flera håll har bara varit positiv, något som förvånar Jonna Laurin.

– Så fort man nämner feminism så dyker det alltid upp folk som har åsikter om det, det finns en stark hotbild. Men vi har klarat oss undan nättroll.

Hur ser du på den internationella kvinnodagen?

– Jag ser det som en dag där vi kan samlas, helt enkelt, då jag får energi för resten av året.

– Det handlar om att fira alla framgångar som kvinnor innan oss fått igenom, och hylla dem som driver den kampen vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.